Украинският генерален щаб съобщава в резюмето си от тази сутрин, 27 юли, и 154-ия ден от войната, че в най-горещия участък на фронта, близо до Бахмут, Северск, Славянск и Краматорск, се водят ожесточени боеве. Най-горещата точка от последните часове е край Соледар, на около 10 км северно от Бахмут, и край Семигория и Кодема, на 11-15 км от Бахмут на югоизток.

В останалата част на фронта продължават обстрелите и въздушните нападения.

В Херсонска област, според Генералния щаб на Украйна, "врагът концентрира усилията си, за да предотврати настъплението" на украинските войски, а също така провежда атака, определена като неуспешна, край Белогоровка на левия, източен бряг на река Ингулец в северозападната част на областта.

Politico: Зеленски иска до 6 седмици да си върне всички окупирани територии

Politico: Зеленски иска до 6 седмици да си върне всички окупирани територии

Прогнозата е направена пред американска делегация

И Институт за изследване на войната (ISW) говори за леко напредване на руснаците североизточно от Бахмут.

Анализаторите на ISW цитират видеоклип с геолокация, на който се вижда как руски войник се разхожда свободно по магистралата Бахмут-Лисичанск в село Берестовое.

Сраженията за това село продължават от седмици, но според различни източници от известно време то е в руски ръце.

"На видеото се вижда, че руската артилерия на практика е изравнила Берестовое със земята и то е празно, което предполага, че украинските части са се изтеглили от района по организиран начин. Вероятно руските сили ще се придвижат от тази позиция по магистрала Т1302 към Соледар и ще се опитат да щурмуват Бахмут откъм Берестовое-Соледар", пише ISW.

ISW, която изготвя докладите си въз основа на редица открити източници, не вижда значителни промени в останалите участъци на фронта.

Зеленски: Стъпка по стъпка напредваме в Херсон

Зеленски: Стъпка по стъпка напредваме в Херсон

Русия не спазва договорките, заяви украинският президент

Оперативното командване "Юг" на украинската армия съобщи вече за напредък в Херсонска област. Вчера украинците заявиха, че частите му са се укрепили на левия бряг на река Ингулец. Става дума за селата Андреевка, Белогорка и Благодатное и Лозовое.

И четирите гореспоменати села са разположени на река Ингулец, на левия ѝ бряг, в северозападната част на Херсонска област, на 70-75 км от Херсон.

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

Украйна се готви за контраофанзива в Херсон