В сутрешното си обобщение на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна не съобщава за промени по фронтовата линия, въпреки че украински медии съобщават за известен напредък на Русия в Луганска област през последните дни.

В района на Изюм руските войски продължават да се опитват да напредват на юг, боеве се водят на около 30 км северозападно от Славянск, от село Сулиговка до селата Курулка и Нова Дмитровка.

За град Попасна, украинският генщаб пише, че продължават опитите на руските войски да установят контрол и не се признава загубата в тази точка от Донецк. Оспорвано е и селището Рубижне. "Противникът е съсредоточил усилията си върху опитите да установи контрол над селищата Рубижне и Попасна и върху подготовката за по-нататъшни настъпателни действия в посока Северск, Славянск, Лисичанск и Авдеевка.

Русия унищожила американско оръжие в Източна Украйна

Русия унищожила американско оръжие в Източна Украйна

Напрежението продължава

Припомняме, че през уикенда украински източници съобщиха, че техните части са се изтеглили от напълно разрушената Попасна към друга отбранителна линия. Самите военни обаче не направиха такова изявление.

На територията на Белгородска област (т.е. в близост до Харковска област в Украйна) са съсредоточени 19 батальонно-тактически групи.

В Херсонска област не е имало активни бойни действия, а само обстрел.

В Одеса и региона е в сила продължителен комендантски час, който започна вчера в 22:00 ч. и ще продължи до 05:00 ч. сутринта във вторник, 10 май. През този период е забранено излизането по улиците и на други обществени места без специално издадени пропуски и документи за самоличност.

Вчера дойдоха съобщения за взривове в южния пристанищен град, но по-късно бе обявено, че силите за противовъздушна отбрана са работили. Няколко пъти тази нощ сирените обявяваха въздушна тревога.

Опасения за 60 загинали под развалините на ударено от бомба училище в Луганск

Опасения за 60 загинали под развалините на ударено от бомба училище в Луганск

В училището са се укрили почти всички, които на се са били евакуирали

И Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон, отчита взимането под контрол от руснаците на град Попасна. Иначе се заявява, че на 8 май руските сили не отбелязват значителен напредък по нито една от осите на настъпление. Украинската контраофанзива североизточно от град Харков вероятно е принудила руските войски да се пренасочат към Харков, вместо да подсилват спрените руски настъпателни операции в други части на Източна Украйна. Руските сили продължават да се опитват да достигнат административните граници на Донецка и Луганска област.