Рамзан Кадиров, ръководител на руската република Чечения, каза в неделя, че неговите войници са поели контрола над по-голямата част от източния украински град Попасная, докато украинските власти заявиха, че битката за града в източната част на страната продължава, предава Ройтерс.

В средата на април руските сили започнаха с нова сила офанзивата в по-голямата част от източния фланг на Украйна, като някои от най-интензивните атаки и обстрели бяха именно около Попасная в Луганска област

"Бойци от чеченските специални части... взеха по-голямата част от Попасная под контрол", написа Кадиров, който често се описва като "пехотинец" на руския президент Владимир Путин, в публикация в "Телеграм".

"Главните улици и централните квартали на града са напълно разчистени," пише той, но Ройтерс не може да провери независимо тази информация.

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Кадиров към Зеленски: Не за 10 години, а ще приключим с това до дни

Не разполагаме с толкова много време

Засега няма незабавен коментар от Украйна, но късно в събота Алексей Арестович, съветник на президента Владимир Зеленски, каза, че тежките боеве за града продължават. "Битката за Попасная продължава", каза Арестович във видео в социалните мрежи.

"Руските пропагандисти с радост съобщиха, че вече са го превзели, но това не е съвсем така. Това е тяхното 117-то "превземане на Попасная" само тази седмица".

Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област, каза по-рано в събота, че украинските сили все още контролират района. "Ситуацията е много сложна, но е под контрол", каза Гайдай във видео в "Телеграм".

Той зави, че чеченските войски не участват в боевете, а грабят и снимат видеозаписи.

Кадиров често публикува в "Телеграм" репортажи и видеоклипове на чеченски войници, за които се твърди, че участват в дейности в Украйна, но няма потвърждение колко от тях действително са били дислокирани там и дали са участвали в боевете.

Руският президент Владимир Путин издигна Рамзан Кадиров в генерал-лейтенант в края на март за ролята му в инвазията в Украйна, която чеченският лидер използва, за да демонстрира лоялността си към Москва и собствената си безнаказаност, написа тогава "Гардиън".

Мюсюлманите в Украйна към Рамзан Кадиров: Защо изпращаш главорезите си да ни избиват?!

Мюсюлманите в Украйна към Рамзан Кадиров: Защо изпращаш главорезите си да ни избиват?!

Призив за подкрепа от света