Украйна би приветствала евентуален опит на бившия германски канцлер Ангела Меркел да убеди Кремъл да прекрати войната срещу Украйна. Това заяви посланикът на Украйна в Берлин Андрий Мелник в интервю за германския портал Merkur.de., цитиран от УНИАН.

Попитан от репортери дали може да си представи Меркел да стане посредник в преговорите между Русия и Украйна, Мелник каза, че това е напълно възможен сценарий.

"За съжаление, Меркел определено реши да не участва активно в днешния политически дневен ред. Въпреки това, ако смята, че може да помогне за прекратяване на тази проклета война, нейното участие, разбира се, би било много добре дошло, особено след като тя поддържа много доверени отношения с Путин", каза посланикът.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 8 май Мелник каза, че в германското общество вече се чуват изявления за политическата отговорност на бившето ръководство, което постави страната в рискова зависимост от Русия. В същото време посланикът добави, че бившият канцлер Ангела Меркел все още не е ги е коментирала.

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Гражданските жертви на войната на Путин в Украйна предизвикаха призиви за преоценка на десетителия ангажиране с лидер, чиито сили са обвинени за ужасяващи военни престъпления

Депутатът от Бундестага от Християндемократическия съюз (ХДС) Томас Хайлман каза, че бившият канцлер Ангела Меркел никога не е вярвала на руския президент Владимир Путин и е била убедена, че той постоянно лъже.

Припомняме, че бившият германски канцлер Ангела Меркел отхвърли предложение за работа в ООН преди три месеца. 

Германските медии съобщиха, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е предложил на Меркел да оглави консултативен орган на ООН на високо равнище по въпросите на глобалните обществени блага - един от водещите му проекти за реформи. Органът ще се фокусира върху проблеми, включващи озоновия слой, ваксините и космическите отпадъци.

Меркел не иска да е почетен председател на ХДС

Меркел не иска да е почетен председател на ХДС

Според бившия германски канцлер тази длъжност не се вписва в сегашната ситуация