Украински лобисти са участвали в разработването на ограничителните мерки срещу газопровода "Северен поток 2", пише американското издание "Уолстрийт джърнъл".

Става въпрос за Вадим Гламаздин, съветник на председателя на Управителния съвет на украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз", както и за директора на Центъра за енергийни изследвания Александър Харченко. В продължение на четири години те са работили "задкулисно" във Вашингтон, опитвайки се да попречат на осъществяването на руския проект, отбелязва вестникът.

Байдън ще смени Тръмп, но позицията за „Северен поток 2” остава

Байдън ще смени Тръмп, но позицията за „Северен поток 2” остава

Москва ще използва проекта за шантаж...

Още през 2016 г. Гламаздин, който по това време е работил в украинското правителство, и Харченко са изпратили писма до тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън и министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, но те не им отговорили.

В резултат на това познат на един от украинците във Вашингтон го свързал с Даниел Вайдич, лобист, който е работил в комисията по външни работи към Сената на САЩ. Той предложил да се промени подходът. По думите му през 2014 г. той е помогнал за разработването на санкции срещу Русия. Тези ограничителни мерки принудиха американския петролен гигант ExxonMobil да се оттегли от проекти с "Роснефт". 

Вайдич отбелязал, че "това беше моделът, който приложихме към "Северен поток 2". Изданието добавя, че през 2018 г. Гламаздин и Харченко са привлекли аналитични центрове за търсене на уязвимости в проекта и това им се удало.

В Германия прогнозират "решаваща битка" за "Северен поток 2"

В Германия прогнозират "решаваща битка" за "Северен поток 2"

Германия скоро ще трябва да даде отчетлив и ясен отговор по темата

Както пояснява вестникът, един московски експерт е заявил, че в Русия няма плавателни съдове, които да могат да полагат тръби с необходимия диаметър на необходимата дълбочина. В същото време Дания забранява закотвянето на кораби в някои райони на Балтийско море заради опасността от експлозия на невзривени снаряди от Втората световна война. Тогава руската държавна компания "Газпром" сключи споразумение с швейцарската компания Allseas, чийто кораб можеше да полага тръби, без да хвърля котва.

След това Гламаздин и колегите му "се заеха с тръбополагащите кораби". Те решили да се обърнат към Конгреса на САЩ и с помощта на Вайдич осъществили контакт със сенатора Тед Круз. Политикът помогнал колегата му Жана Шахин да бъде привлечена в разработването на ограничителните мерки. През 2019 г. те изготвиха законопроект за налагане на санкции на компании, които съдействат за реализацията на руския газов проект. Тогава компанията Allseas, която стана основната им цел, почти веднага обяви спирането на полагането на тръбите по газопровода.

САЩ разширяват санкциите си срещу "Северен поток 2"

САЩ разширяват санкциите си срещу "Северен поток 2"

Към момента Русия сама се опитва да завърши проекта

САЩ активно се противопоставят на руския проект, рекламирайки американския втечнен природен газ (LNG) в Европа. Миналия месец Вашингтон разшири санкциите си срещу "Северен поток 2" и разпространи тези санкции върху компании, които предоставят услуги на кораби, участващи в строителството на газопровода. Тези мерки са част от пакета PEESA или "За защита на енергийната сигурност на Европа".

По-рано този месец германското правителство за пореден път разкритикува екстериториалните ограничения срещу "Северен поток 2". В Берлин подчертаха, че те ще координират по-нататъшните действия с европейски партньори, Европейската комисия и компании, участващи в строителството на газопровода.

Русия обяви новите санкции на САЩ срещу "Северен поток 2" за рейдърство

Русия обяви новите санкции на САЩ срещу "Северен поток 2" за рейдърство

"За съжаление това вече се превърна в неразделна част от нелоялната конкуренция"