Германия се опита да "приласкае" САЩ по въпроса със строителството на газопровода "Северен поток 2", като започна да изгражда терминали за американски втечнен природен газ (LNG), но сега тези работи са били преустановени, във връзка с което предстои "решаваща битка" за руския газопровод. Това коментира германският вестник "Велт".

Берлин се надява да подобри трансатлантическите отношения при управлението на Джо Байдън, но той е противник на проекта, припомня изданието. Сега Сенатът на САЩ обсъжда нови санкции, насочени към застрахователни и сертифициращи компании, които си сътрудничат с руски кораби при завършването строителството на газопровода.

Русия обяви новите санкции на САЩ срещу "Северен поток 2" за рейдърство

Русия обяви новите санкции на САЩ срещу "Северен поток 2" за рейдърство

"За съжаление това вече се превърна в неразделна част от нелоялната конкуренция"

"Доскоро правителството на Германия оставяше открит въпроса за завършването на строителството на газопровода, но и то скоро ще трябва да даде отчетлив и ясен отговор. Така че решаващата битка между САЩ и Германия за "Северен поток 2" е все по-близо", пише авторът на материала.

Освен това в началото на ноември, малко преди началото на обсъжданията на нови ограничения в Конгреса на САЩ, компанията, отговорна за изграждането на терминал за американски LNG в германското пристанище Вилхелмсхафен, се оттегли от проекта, пише вестникът. В същото време остава неизвестно дали ще бъде възможно да се намери заместител в друго пристанище.

"Така че сега федералното правителство рискува да се сблъска директно със заплахата от санкции, които се стреми да предотврати. В близко бъдеще то няма да има какво да предложи на САЩ, за да се откажат те от намеренията си", заключава "Велт".

САЩ разширяват санкциите си срещу "Северен поток 2"

САЩ разширяват санкциите си срещу "Северен поток 2"

Към момента Русия сама се опитва да завърши проекта

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ се противопоставят активно на проекта, като те рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Украйна и редица европейски държави. САЩ наложиха санкции на проекта през декември 2019 г., като поискаха фирмите, участващи в строителството, незабавно да се оттеглят. Швейцарската компания Allseas почти веднага обяви, че спира дейностите по газопровода.

В средата на октомври Вашингтон разшири икономическите ограничения срещу "Северен поток 2", като разпространи действието на пакета PEESA за защита на енергийната сигурност на Европа върху проекта. Компаниите, които предоставят услуги, оборудване или финансиране за модернизация или оборудване на кораби по проекта, попадат под санкциите.

Маас: "Северен поток 2" ще бъде завършен, Навални е друг въпрос
Обновена

Маас: "Северен поток 2" ще бъде завършен, Навални е друг въпрос

Германия не се отказва от диалог, "Русия е необходима за разрешаване на конфликти"