Проектът "Северен поток 2" ще бъде завършен. Единственият въпрос, който възниква, е кога точно ще се случи това, коментира германският външен министър Хайко Маас в събота, цитиран от Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) и ТАСС.

"Изхождам от това, че "Северен поток 2" ще бъде завършен до края. Въпросът е кога", каза той.

Във връзка с критиките към проекта от Вашингтон, Маас обясни, че "ние вземаме решения относно нашата енергийна политика и енергийните доставки тук - в Европа. "

Захарова се скара на Маас, София, Осло, ЕС и Запада като цяло

Захарова се скара на Маас, София, Осло, ЕС и Запада като цяло

Захарова: ЕС изостря конфронтацията за опортюнистични цели, колективен агресивен Запад създава кризи в света

Маасдобави, че Германия не възнамерява да се откаже от диалога с Русия във връзка с Алексей Навални, "Москва е необходима за разрешаване на регионалните конфликти".

"Отношенията ни с Русия ще останат трудни и в бъдеще ще последва европейски отговор на неприемливи действия на Русия".

"Ние седим на една маса с Русия в Съвета за сигурност на ООН, в Берлинския процес в Либия и по въпроса за Украйна. На всички форуми говорим за намиране на решение за прекратяване на войни. В това отношение диалогът с Москва не може да се прекрати", коментира Маас.

Той посочи, че без Русия няма да е възможно да се разрешат конфликти не само в Либия, Сирия, Украйна, но и в Нагорни Карабах, Беларус и Венецуела.

"Що се отнася до Украйна и Либия, като цяло има и положително развитие. Примирието в Източна Украйна се наблюдава най-дълго от началото на конфликта", каза Маас. "Твърде много хора в света зависят от факта, че световната общност, в диалог с Русия, се е погрижила да прекрати тези конфликти", добави той.

Той посочи, че освен инцидента с Навални има и други проблеми, които усложняват сътрудничеството между Германия и Русия. "За съжаление в Германия имаме други противоречиви теми в отношенията с Москва, например убийството в Тиргартен и хакерската атака срещу Бундестага", припомни Маас.

"Ди Велт": Русия отново казва "не" на САЩ и ЕС

"Ди Велт": Русия отново казва "не" на САЩ и ЕС

Това може да се промени, ако спорът с ЕС ескалира

Маас не вярва, че ако Джо Байдън спечели президентските избори в САЩ, "всичко ще се оправи отново" в отношенията между Германия и САЩ

"Не съм от онези, които вярват, че с президента Байдън всичко отново ще се оправи. Американската външна политика и политика на сигурност през годините предефинира стратегическата роля, която пое през Студената война," каза той. "Трябва да сме подготвени за факта, че нищо няма да се промени структурно в тази основна тенденция".

Според него трансатлантическите отношения при настоящия президент Доналд Тръмп са станали по-сложни. "Без предварителни споразумения бяха взети решения, които не можахме да разберем", каза Маас, като посочи сред тези решения оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран. "Бих искал отношението един към друг да се промени, независимо от това кой печели на тези избори. Но трябва да се извлече поука: ние, европейците, трябва да поемем по-голяма отговорност".

Маас коментира и че е отказал посещение в Турция тази седмица заради действията на Анкара в Източното Средиземноморие. "С изпращането на изследователския кораб Oruc Reis отново по-рано тази седмица Турция сериозно наруши атмосферата на доверие, която така усърдно изградихме. В тази връзка аз се въздържах от планираното посещение в Анкара тази седмица".

Меркел счита провокациите на Турция за ненужни и недопустими

Меркел счита провокациите на Турция за ненужни и недопустими

Анакара само увеличава напрежението, а трябва да се работи "върху положителните аспекти"