Заплахата на руския външен министър Сергей Лавров просто да замрази преговорите с Европейския съюз няма да бъде от полза нито за Русия, нито за Запада. Вероятно ще доведе до задънена улица. Решението може да бъде само нова политика, коментира германският вестник "Ди Велт".

Санкциите на ЕС все още не предлагат изцяло ново възможности. Те са на едно и също ниво, използват използваните преди това инструменти, което в дипломация означава: сега предупреждаваме по-силно, но оставяме вратата отворена, припомня журналистът Торстен Кроуел от "Ди Велт".

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Това било умишлена неприятелска стъпка към Русия

Това може да се промени, ако спорът ескалира. След атентата срещу Навални Ангела Меркел за първи път не изключи последиците за газопровода" Северен поток 2 ".

Санкциите срещу Русия все още не са обсъждали спирането на проекта.

Лоялността към споразуменията е много ценна за Меркел, тъй като на международната арена германският канцлер е привърженик на световен ред, основан на договори, обобщава "Ди Велт".

Полша глоби "Газпром" със 7,6 млрд. долара за "Северен поток 2"

Полша глоби "Газпром" със 7,6 млрд. долара за "Северен поток 2"

Глоби отнасят и западните партньори на "Газпром" по проекта

Но Меркел даде да се разбере, че това може да се промени. И това не са празни думи. Ако Джо Байдън спечели изборите в САЩ, като една от първите мерки той ще направи трансатлантическия съюз отново оперативен.

Русия се оттегля от разговорите с Холандия и Австралия за сваления MH17 в Донбас

Русия се оттегля от разговорите с Холандия и Австралия за сваления MH17 в Донбас

Самолетът беше свален през лятото на 2014 година

Възстановеното единство на Запада може да стане за Меркел е достатъчна причина да преразгледа проекта за газопровод, ако руският бойкот на преговорите продължи.

Отказът от преговори не даде плод вече през 80-те години на миналия ХХ век, когато Москва за известно време бойкотира преговорите за разоръжаване в Женева.

"Газпром" сам ще довърши "Северен поток 2"

"Газпром" сам ще довърши "Северен поток 2"

Ясна позиция на Кремъл

Също така не беше полезно, когато Бон прекъсна контактите с държавите, признали ГДР. И в двата случая завършиха в задънена улица и в двата случая решението беше нова политика. Това важи и за днес.

Ако проблемите с Русия се решават по други начини, а не с Новичок, пистолети и "нет", то няма да има нужда от санкции, заключава "Ди Велт".