Русия обяви, че ще се оттегли от консултациите с Холандия и Австралия във връзка с полет MH17, свален над Украйна през 2014 г., оплаквайки се от "злостни" опити да се обвинява Москва за сваления самолет, съобщава "Франс прес".

"Враждебните действия на Нидерландия направиха всякакво продължаване на тристранните консултации и нашето участие безсмислено", се казва в изявление на руското външно министерство.

Нидерландия завежда дело срещу Русия в Съда в Страсбург за сваления MH17

Нидерландия завежда дело срещу Русия в Съда в Страсбург за сваления MH17

Страната ще подкрепи и индивидуални искове срещу Русия

От 2018 г. насам трите страни проведоха обсъждания, насочени към разкриване на причините за катастрофата, при която Boeing 777 на авиокомпанията Malaysia Airlines по пътя си от Амстердам до Куала Лумпур беше ударен от произведена в Русия ракета "Бук" на 17 юли 2014 г., убивайки всички 298 души на борда.

На борда, когато самолетът беше свален над територия, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти, имаше 196 холандски граждани и 38 австралийци.

Москва се оплака, че Хага завежда дело срещу нея "за ролята ѝ в унищожаването на полет MH17" пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) "след само три кръга разговори".

На делото за MH17 разрешиха разследване на алтернативните теории

На делото за MH17 разрешиха разследване на алтернативните теории

Днес съдът прие молбата на адвокатите на Пулатов разследващи съдии да разпитат

Холандия "по този начин демонстрира намерението си да поеме по порочния път... на едностранно възлагане на отговорност на Русия за случилото се", добавиха руските власти.

Холандските лидери открито обвиниха Русия, че стои зад смъртта на нейните граждани. Но Москва винаги категорично отрича да е замесена в катастрофата и обвинява Украйна.

"Австралия и Холандия очевидно не са се опитали да разберат какво наистина се е случило през лятото на 2014 г., а просто искаха да получат признание от Русия и обезщетение за роднините на жертвите", настояха още от руското външно ведомство.

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Продължи представянето на доказателства...

Русия ще "продължи сътрудничеството си" с Хага в разследването, но "в различен формат", отбелязаха още руските власти.

През март холандските съдилища започнаха разглеждане на делото срещу четирима заподозрени, трима от които руснаци и един украинец, обвинени в причиняване на катастрофата.