Властите на Нидерландия ще заведат дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) във връзка със свалянето през 2014 г. на Boeing 777 на малайзиската авиокомпания Malaysia Airlines, който изпълняваше полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, съобщават руските медии.

"Правителството реши днес да призове Русия в ЕСПЧ във връзка с ролята ѝ за свалянето на MH17", се казва в изявлението на сайта на холандското правителство.

Холандските власти обещаха да предадат на ЕСПЧ цялата информация, която имат за катастрофата на боинга над Донбас, и да подкрепят индивидуални искове, които ще бъдат внесени в ЕСПЧ от роднините на жертвите.

На делото за MH17 разрешиха разследване на алтернативните теории

На делото за MH17 разрешиха разследване на алтернативните теории

Днес съдът прие молбата на адвокатите на Пулатов разследващи съдии да разпитат

"Най-важният приоритет за правителството беше и остава желанието да постигне справедливост по отношение на 298 души, загинали по време на унищожаването на лайнера. Прехвърляйки случая на ЕСПЧ, ние правим още една стъпка в тази посока и се приближаваме към целта", настоя холандският външен министър Стеф Блок.

Холандските власти също така обявиха, че възнамеряват да уведомят Съвета за сигурност на ООН за своя ход.

В изявлението се отбелязва също така, че властите на кралството отдават голямо значение на продължаването на преговорите с Русия, в рамките на които може да се намери решение за компенсиране на "огромните страдания и щети", причинени от свалянето на самолета.

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Продължи представянето на доказателства...

"Боинг 777" на Malaysia Airlines, извършващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален на 17 юли 2014 г. Повечето от 298-те загинали са граждани на Холандия, освен това на борда му бяха граждани на Белгия, Австралия, Малайзия, Индонезия, Великобритания, Германия и други страни.

Международната съвместна група за разследване (JIT), която се ръководи от прокуратурата и полицията на Холандия, съобщи през 2018 г., че системата за противовъздушна отбрана "Бук", с която е свален самолетът, принадлежи на руската армия, а именно на 53-та зенитна ракетна бригада.

Москва отрича каквото и да било участие в катастрофата на лайнера. Министерството на външните работи на Русия нарече разследването елемент от политическата игра срещу страната.

Bellingcat: Генерал от ФСБ е основният обвинен по делото MH17

Bellingcat: Генерал от ФСБ е основният обвинен по делото MH17

Ген.-полковник Андрей Бурлака е уличен с анализ на гласа...

"Още от първите часове, ако не и минути, като сигнал, в медиите, а след това от устата на западните политически фигури, обвиненията за смъртта на невинни хора валяха върху Русия и нейното ръководство. Всички работни версии и на двете разследвания, започнати във връзка с бедствието, бяха избрани единствено с цел да се обосноват обвиненията срещу Русия за участие в бедствието", изтъкнаха от руското външно ведомството.

През 2019 г. обвинения за участие в катастрофата на лайнера над Донбас бяха повдигнати срещу бившия министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Игор Гиркин (Стрелков), бившия началник на военното разузнаване на ДНР Сергей Дубински, неговия заместник Олег Пулатов и друг подчинен на Дубински - Леонид Харченко. Гиркин, Дубински и Пулатов имат руско гражданство, където се намират в момента, Харченко е гражданин на Украйна и се намира в източната част на тази страна, каза тогава ръководителят на националната прокуратура на Нидерландия Фред Вестербеке.

Изслушванията за самолетната катастрофа над Донбас започнаха в окръжния съд в Хага на 9 март. По време на разследването прокуратурата разгледа четири сценария, включително експлозия на борда, нападение от изтребител, използване на ракета земя-въздух или от противоракетна ракетна система "Бук".

Свидетел: MH17 беше поразен от комплекс „Бук“, управляван от руснаци

Свидетел: MH17 беше поразен от комплекс „Бук“, управляван от руснаци

Доказателства за руската намеса в Донбас…