Основната фигура сред заподозрените по делото за малайзийския "Боинг", свален над Донбас през 2014 г., е генерал-полковник Андрей Бурлака, заместник-началник на граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия. Това е установено при съвместно разследване на международната група Bellingcat и руската The Insider, както и отделно разследване на руската служба на Би Би Си.

Данните показват, че Бурлака, който досега фигурираше в материалите по делото с името "Владимир Иванович", е играл ключова роля в организирането на военните действия в Донбас, отговарял е за всички доставки на тежка бойна техника от Русия за проруските сепаратисти - включително за "Бука", с който е свален малайзийският лайнер.

Свидетел: MH17 беше поразен от комплекс „Бук“, управляван от руснаци

Свидетел: MH17 беше поразен от комплекс „Бук“, управляван от руснаци

Доказателства за руската намеса в Донбас…

Неговият глас е разпознат на прехванатите записи на телефонни разговори, проведени преди катастрофата. Съдържанието им беше публикувано от обединената разследваща група JIT през ноември 2019 г.

Аудио експертизата, проведена в университета в Денвър, Колорадо, показва, че коефициентът на съответствие на гласа му със записите е 94. Фоноскопичната експертиза на британската лаборатория Martin Barry Forensic Services, възложена от екипа на Би Би Си, също е потвърдила, че гласът на "Владимир Иванович" изцяло съвпада с този на генерал Андрей Бурлака - записан при интервю за руския телевизионен канал "Звезда".

Нидерландия: Русия иска да осуети разследването за сваления MH17

Нидерландия: Русия иска да осуети разследването за сваления MH17

Свидетели се страхували за своята безопасност

Според разследващите, към момента Бурлака е най-високопоставеният сред руските държавни служители, официално обвинени по делото за сваления "Боинг".

Припомняме, "Боинг-777" на Малайзийските авиолинии, изпълняващ полет MH17 от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален на 17 юли 2014 г. с ракета - серия 9М38, изстреляна от ракетно-зенитен комплекс "Бук". Всички 298 души на борда загинаха.

Съдиите в процеса за сваления MH17 изслушват 12 анонимни свидетели

Съдиите в процеса за сваления MH17 изслушват 12 анонимни свидетели

Въпреки жалба от адвокати на един от заподозрените, руснакът Олег Пулатов