Холандски прокурор обяви, че има "многобройни знаци", че Русия иска да подкопае разследванията за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines и каза на съдиите по време на процеса срещу четиримата заподозрени, че много свидетели се страхуват за своята безопасност, съобщава "Асошиейтед прес".

Прокурор Тийс Бергер направи изявлението на втория ден от процеса срещу трима руснаци и украинец, обвинени за убийството на всички 298 души на борда (пътници и екипаж), загинали, след като ракета свали самолета, летящ от Амстердам до Куала Лумпур на 17 юли 2014 г. Заподозрените не присъстваха в съдебната зала.

Без обвиняеми започна процесът за сваления MH17

Без обвиняеми започна процесът за сваления MH17

Процесът в Холандия започна след половин десетилетие борба за справедливост от страна на семействата

Холандската прокуратура твърди, че руска ракета "Бук" е свалила самолета, като е била изстреляна от земеделско поле в район в Източна Украйна, контролиран от проруските сепаратисти. Русия отрича каквото и да било участие в свалянето на самолета.

Прокурорите разкриха, че един от свидетелите им по делото е руски доброволец в сепаратистка групировка, който е бил близо до мястото в Източна Украйна, откъдето е била изстреляна ракетата от установка "Бук" в деня, когато MH17 беше свален.

Свидетелят, идентифициран само като M58, каза, че хората, присъствали на мястото, откъдето е била изстреляна ракетата, "първоначално бяха радостни, защото им е било казано, че е бил свален военно-транспортен самолет. Когато обаче първите хора се върнаха от мястото на катастрофата, те казаха, че това е граждански самолет", посочи прокурорът.

Самоличностите на 13-те свидетели по делото MH17 остават секретни

Самоличностите на 13-те свидетели по делото MH17 остават секретни

Заради тяхната сигурност...

Бергер каза на съдиите, че има доказателства, че агенти на руското разузнаване са се опитали да проникнат в компютрите на разследванията в Малайзия и Холандия за свалянето на MH17.

"Тази информация хвърля тъмна сянка върху тези постъпки", настоя прокурорът и допълни: "Налице са многобройни знаци, че руското правителство много държи да осуети това разследване и че не е против използването на руските специални служби за тази цел. Тези руски служби бяха обвинени в множество убийства през последните години, извършени в различни европейски страни."

Прокурорът подчерта пред съдиите, че "трябва да бъдат положени всички усилия, за да бъдат изслушани свидетелите безопасно".

Прокурорите изтъкнаха, че намесата на Русия не е спряла дотук и обвиниха Москва в опит да скрие истината за случилото се.

 Нидерландия: Русия съзнателно остави заподозрян за свалянето на MH17 да избяга

Нидерландия: Русия съзнателно остави заподозрян за свалянето на MH17 да избяга

Става дума за сепаратиста Владимир Цемах…

"Съдбата на полет MH17 стана известна като христоматиен пример за дезинформационна кампания от страна на руското правителство", посочи прокурорът и допълни: "Ясно е, че все още не сме видели края на това."

След години разследвания, международен екип от следователи и прокурори миналата година посочи четиримата заподозрени: руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинеца Леонид Харченко. Още заподозрени могат да получат обвинения, докато разследванията продължават.

Никой от заподозрените не присъства на процеса. Само Пулатов има холандски адвокати, които го представляват в съда.

Сваленият MH17 над Украйна: Пуснаха телефонни разговори между заподозрени с висши руснаци

Сваленият MH17 над Украйна: Пуснаха телефонни разговори между заподозрени с висши руснаци

Отношенията между руски официални лица и ДНР изглежда са били много по-близки