Прокуратурата на Нидерландия заяви, че руските власти умишлено са допуснали един от заподозрените на свалянето на малайзийския "Боинг" над Източна Украйна да напусне Русия, предаде радио "Свободна Европа. Става дума за Владимир Цемах, който беше част от сепаратистките военни формирования в Донбас, предаде радио "Свободна Европа".

Обвинителите по делото посочват, че Москва е оставила Цемах да отпътува за чужбина, за да не изпълни искането на Нидерландия за неговата екстрадиция.

Към деня на свалянето на самолета от полет MH-17 - 17 юли 2014 г., Цемах ръководи противовъздушната отбрана в контролирания от проруските сепаратисти град Снежний. Той беше задържан от украинските власти и разпитван от представители на международната следствена група по делото за MH-17, които посетиха Киев.

Сваленият MH17 над Украйна: Пуснаха телефонни разговори между заподозрени с висши руснаци

Сваленият MH17 над Украйна: Пуснаха телефонни разговори между заподозрени с висши руснаци

Отношенията между руски официални лица и ДНР изглежда са били много по-близки

Владимир Цемах беше предаден на Москва след настоятелно ходатайство от страна на руските власти за включването му в размяната на задържани лица между Украйна и Русия. Това стана на 7 септември, когато двете страни размениха групи от по 35-ма души.

В официално изявление на нидерландската прокуратура се казва, че следствието разглежда Цемах като заподозрян за катастрофата с малайзийския "Боинг". Посочва се, че веднага след предаването му на Русия е отправено искане за неговата екстрадиция, което е повторено няколко пъти. Руските власти поискали допълнителна информация, която им е била предоставена. Освен това, нидерландският министър на външните работи Стеф Блок лично е разговарял за екстрадицията с руския външен министър Сергей Лавров.

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Трима руснаци и един украинец

Въпреки това, вместо да изпълни искането за екстрадиция, за което я задължават международните правни норми, Москва обявява на 19 ноември, че заподозреният не може да бъде арестуван, тъй като е напуснал Русия.

Още преди това в медиите се появи информация, че Цемах е заминал за контролираната от проруските сепаратисти територия в Донбас.

Близки на жертвите от полет MH17 подадоха иск срещу Путин

Близки на жертвите от полет MH17 подадоха иск срещу Путин

Искът е за 330 милиона долара...

"Прокуратурата стигна до извода, че Русия съзнателно е допуснала Цемах да напусне Руската федерация", се казва в изявлението.

Засега няма официална реакция от страна на Москва.

Владимир Цемах е украински гражданин, поради което Кремъл не може да откаже екстрадицията му с аргумента, че не предава свои граждани на чужди власти.

Украйна освобождава под гаранция свидетел по делото за полет MH17

Украйна освобождава под гаранция свидетел по делото за полет MH17

Решението е на Киевския апелативен съд