Киевският апелативен съд нареди незабавното освобождаване на Владимир Цемач - свидетел по делото за свалянето на полет MH17, довело до смъртта на 298 души през юли 2014 г., съобщава "Спутник".

Магистратите постановиха, че мъжът ще бъде освободен под гаранция - т.е. е задължен да се явява в съда, веднага щом бъде призован.

С тази присъда се отменя решението на по-долна инстанция, с което арестът на предполагаемия свидетел се удължаваше до 20 октомври. Той е задържан от края на юни.

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Разследващият екип на сайта "Белингкат" разкри самоличността на сепаратистите

58-годишният Цемач - бивш военен от армията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, беше похитен на 27 юни от украинските спецслужби и заведен в Киев.

Припомняме, на 17 юли 2014 г. самолет MH17 на малайзийската авиокомпания беше поразен от ракета, прелетявайки над Донецк - зона на размирици и сблъсъци между украинската армия и донбаската милиция. Всички пътници на борда загинаха, а украинската армия и донбаските милиционери си отправиха взаимно обвинения за трагедията.

Разследване, проведено от Русия, установи, че ракетата, свалила самолета, е била на украинската армия.

От своя страна обаче Малайзия, Австралия, Белгия, Холандия и Украйна твърдят, че снарядът е бил на Русия и предварително е бил пренесен на територията на Украйна, в зона, контролирана от донбаската милиция.

Малайзия убедена: Русия е изкупителна жертва за свалянето на MH17

Малайзия убедена: Русия е изкупителна жертва за свалянето на MH17

"От самото начало това беше политически въпрос за това как да се обвини Русия"