Премиерът на Малайзия Махатхир Мохамад обяви, че Русия е изкупителна жертва за свалянето на полет MH17 на авикомпания Мalaysia Airlines над Донбас и постави под въпрос обективността на разследванията за бедствието, при което на 17 юли 2014 г. загинаха всички 298 души на борда, съобщава "Ройтерс".

Международният разследващ екип, създаден да разследва катастрофата, обяви вчера, че на трима руснаци и украинец ще им бъдат повдигнати обвинения в убийство.

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Обвиниха четирима служители на ГРУ на ДНР за свалянето на MH17 в Донбас

Трима руснаци и един украинец

"Ние сме много недоволни, защото от самото начало това беше политически въпрос за това как да се обвини Русия в престъпни действия", коментира Махатхир пред журналисти на правителствено събитие.

"Още преди да проучат, те вече казаха Русия. А сега казаха, че имат доказателства. Много е трудно да приемем това", настоя малайзийският премиер.

MH17 беше свален над територия, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, докато летеше от Амстердам за Куала Лумпур.

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Разследващият екип на сайта "Белингкат" разкри самоличността на сепаратистите

Оглавяваният от Холандия международен разследващ екип назова четиримата заподозрени като руснаците Сергей Дубински, Олег Пулатов и Игор Гиркин, както и украинецът Леонид Харченко. Разследващите посочиха, че са издадени международни заповеди за арест на четиримата.

Главният прокурор на Холандия Фред Вестербеке обяви, че заподозрените се смятат за отговорни за докарването на произведена в Русия ракета в Източна Украйна "с цел да свалят самолет".

Русия заяви, че съжалява за констатациите на разследването и нарече "безпочвени" повдигнатите обвинения за убийство срещу руските заподозрени.

Русия обяви за фалшифицирани видеоматериалите, на които се основава обвинението за MH17

Русия обяви за фалшифицирани видеоматериалите, на които се основава обвинението за MH17

Това показвали "високоточни експертизи"

Махатхир изтъкна, че не смятал, че руснаците са замесени и че констатациите на разследващия екип се основавали на "слухове".

"Очаквам всеки да потърси истината", подчерта още той.