Започна процесът срещу четиримата обвиняеми за сваления самолет на Малайзийските авиолинии MH17 през 2014 г., въпреки че заподозрените са в неизвестност, информира АФП.

Процесът в Холандия започна след половин десетилетие борба за справедливост от страна на семействата на загиналите 298 души, които загинаха след сваляне на самолета над Източна Украйна с руски зенитно-ракетен комплекс. Самолетът изпълняваше полет от Амстердам до Куала Лумпур.

Миналата година холандската прокуратура повдигна обвинения срещу руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и украинеца Леонид Харченко. Всички те са свързани с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Разследващият екип на сайта "Белингкат" разкри самоличността на сепаратистите

Въпреки че са издадени международни заповеди за арест, нито един от четиримата няма да присъства на процеса, който се провежда при изключителни мерки за сигурност до летище "Схипхол", откъдето отлетя самолетът на 17 юли 2014 г.

Тричленен съдебен състав ръководи процеса срещу четиримата обвиняеми, които ще бъдат съдени задочно.

Самоличностите на 13-те свидетели по делото MH17 остават секретни

Самоличностите на 13-те свидетели по делото MH17 остават секретни

Заради тяхната сигурност...

Съдебната зала е пълна с роднини на жертвите, адвокати и журналисти от целия свят. Процесът се очаква да продължи една година.

В петък премиерът на Холандия Марк Рюте обяви, че процесът ще бъде проведен при "пълна независимост" и че най-важното е да се установи истината и жертвите и роднините да получат справедливост.

Медии: В района на сваления MH17 не е имало „Бук”

Медии: В района на сваления MH17 не е имало „Бук”

Отбелязва се, че самолетът е летял в зона извън обхвата на всички установени и използвани от Украйна и Русия места, където са били разположени комплекси "Бук-М1"

Повече от 2/3 от жертвите, 196 души, са холандци.

Русия отрича да е замесена в свалянето на самолета и предоставя алтернативни обяснения на катастрофата.

В петък Москва обвини Холандия в опит да окаже натиск върху съда.

 Нидерландия: Русия съзнателно остави заподозрян за свалянето на MH17 да избяга

Нидерландия: Русия съзнателно остави заподозрян за свалянето на MH17 да избяга

Става дума за сепаратиста Владимир Цемах…

Прокуратурата твърди, че четиримата мъже са свързани с проруските сепаратисти, свалили самолета. Те също стоят зад разполагането на руски зенитно-ракетен комплекс "Бук" в Украйна, използван за свалянето на самолета, макар че те не са натиснали спусъка.