На съдиите в процеса срещу трима руснаци и украинец, обвинени в убийство заради предполагаемите им роли за сваления полет на Malaysia Airlines през 2014 г., ще бъде разрешено да разгледат показания от 12 анонимни свидетели, съобщава АП.

Състав на Окръжния съд в Хага постанови решението в четвъртък в жалба, подадена от адвокати на един от заподозрените, руснакът Олег Пулатов, който заедно с останалите трима заподозрени не се яви пред съда.

За разлика от другите, Пулатов назначи екип адвокати, които да го представляват в процеса, започнал през март. Той настоява, че е невинен.

Адвокатите на Пулатов са обжалвали използването от прокурори на 13 свидетели, които направиха изявления анонимно, тъй като се счита, че са застрашени, ако самоличността им бъде разкрита. Жалбата е уважена за един от свидетелите.

Прокурорите посочват в изявление, че са "доволни, че съставът признава, че в този случай са необходими извънредни мерки, като се имат предвид огромните рискове за безопасността на свидетелите."

Адвокатите на Пулатов заявиха в писмена реакция, че могат да повдигнат възраженията си отново в процеса и нарекоха решението на четвъртък "в този смисъл временно".

Подсъдимите са изправени пред максимална присъда от доживотен затвор, ако бъдат осъдени, въпреки че е малко вероятно да бъдат екстрадирани.

Процесът започна 9 март и в момента е отложен, докато разследванията продължават. Изслушванията са насрочени за възобновяване на 8 юни.

Свидетел: MH17 беше поразен от комплекс „Бук“, управляван от руснаци

Свидетел: MH17 беше поразен от комплекс „Бук“, управляван от руснаци

Доказателства за руската намеса в Донбас…