Международната следствена група по разследването на катастрофата със сваления над Донбас "Боинг" на Малайзийските авиолинии от полет MH17 разполага със свидетелски показания, че заедно с ракетния комплекс "Бук", чрез който на 17 юли 2014 г. е поразен лайнерът, е имало служители на руските спецслужби.

Информацията е огласена по време на съдебното заседание в Нидерландия по делото MH17, предаде радио "Свободна Европа".

Свидетелят, на когото се позовава обвинението, е засекретен под кодовото название М58. Уточнява се, че той е бивш член на въоръжените формирования на самопровъзгласилата се "Донецка народна република".

Според показанията му, екипажът на комплекса "Бук" е говорел "с руски акцент" - т.е. различен от този на рускоезичните в Украйна.

Свидетелят споделя, че присъстващите на изстрелването на ракетата са се радвали, когато самолетът е бил поразен - първоначално са им казали, че става дума за военно-транспортен самолет, но когато са се върнали първите, които са посетили мястото на катастрофата, е станало ясно, че той е пътнически.

От обвинението са заявили също, че има свидетели по делото, които са непосредствени очевидци на изстрелването на ракетата от комплекса "Бук".

Прокурорите поясняват, че много от свидетелите са засекретени, за да бъдат защитени от Русия и от подкрепяните от нея сепаратисти.

По думите на прокурора Тайс Бергер, напълно е възможно Русия да използва спецслужбите си, за да установи самоличностите на тези свидетели.

Адвокатите на един от обвиняемите - Олег Пулатов, настояват за разсекретяване на свидетелите.

Следствената група е установила също, че руските спецслужби - ГРУ и ФСБ, стоят зад убийства и зад самия въоръжен конфликт в Украйна. Засечени са разговори между сепаратисти, в които постоянно се обсъждат даваните от Москва указания за разправа с различни лица.

Наред с това прокуратурата в Нидерландия обвини Русия в опити да попречи на разследването по казуса MH17.

Нидерландия: Русия иска да осуети разследването за сваления MH17

Нидерландия: Русия иска да осуети разследването за сваления MH17

Свидетели се страхували за своята безопасност