Съдиите на процеса за сваления пътнически самолет на Малайзийските авиолинии удовлетвориха искането на защитата разследващи да проверят възможни алтернативни обяснения на причините за катастрофата, информира "Ройтерс".

Защитата на делото за сваления MH17 поиска проверка на алтернативните теории

Защитата на делото за сваления MH17 поиска проверка на алтернативните теории

Единият от адвокатите призова за различен поглед

Прокуратурата обяви на съдебния процес в Холандия, че самолетът на Малайзийските авиолинии, който беше свален през 2014 г. и всички 298 души на борда загинаха, е бил ударен с ракета земя-въздух от територия в Източна Украйна, контролирана от проруските сепаратисти.

След близо 6 г. международно разследване, четирима души са изправени пред съда за сваления пътнически самолет. Обвиняемите Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко са съдени задочно. Само Олег Пулатов, единственият от четиримата обвиняеми на процеса, има правна защита.

Москва отхвърля обвиненията и предлага алтернативни обяснения, които пък се отричат от водения от Холандия международен екип от разследващи.

Днес съдът прие молбата на адвокатите на Пулатов разследващи съдии да разпитат повече свидетели и да проверят други възможни сценарии. Сред тях е теорията, че пътническият самолет е свален по погрешка или че е използван като щит за защита на военен самолет.

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Продължи представянето на доказателства...

Процесът е отложен до 31 август, за да се даде повече време на международните съдии да разпитат свидетели и на защитата да се срещне с Пулатов.

До момента адвокатите му казват, че не са успели да се срещнат с него лично и да споделят подробности от разследването заради коронавируса и наложените в Русия ограничения, където Пулатов живее.

Подновиха процеса за сваления MH17 в Източна Украйна

Подновиха процеса за сваления MH17 в Източна Украйна

Процесът срещу четирима обвиняеми започна през март

Процесът срещу четирима обвиняеми започна през март след близо 6-годишно разследване на екип от международни следователи от Холандия, Белгия, Австралия, Украйна и Малайзия. Разследващите заключиха, че зенитно-ракетен комплекс е използван при свалянето на самолета. Комплексът е на руската армия, но използван от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

MH17 беше свален по време на полет от Амстердам до Куала Лумпур. Всички 298 души на борда загинаха.

Всички заподозрени са заемали висши постове в проруските сили в Източна Украйна през 2014 г., според прокуратурата. Обвиненията срещу тях са в убийство и причиняване на самолетна катастрофа.