Адвокатите на обвиняем на процеса за сваления пътнически самолет MH17 призоваха за по-задълбочено разследване на алтернативните теории, включително и че украински изтребител е виновен за трагедията, информира АФП.

Прокуратурата обяви на съдебния процес в Холандия, че самолетът на Малайзийските авиолинии, който беше свален през 2014 г. и всички 298 души на борда загинаха, е бил ударен с ракета земя-въздух от територия в Източна Украйна, контролирана от проруските сепаратисти.

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Процесът MH17: Отхвърлен е опитът на Русия да прехвърли вината на Украйна

Продължи представянето на доказателства...

Но адвокатите на Олег Пулатов, единственият от четиримата обвиняеми на процеса, който има правна защита поискаха по-задълбочено разследване на други теории. Единият от адвокатите призова за различен поглед. Друг представител на защитата каза, че искат да разпитат свидетели, които твърдят, че са чули украински боен самолет в района по време на инцидента и поискаха повече радарни данни.

Веднага след инцидента руски представители публично подкрепиха подобни теории, че украински изтребител е свалил MH17.

Подновиха процеса за сваления MH17 в Източна Украйна

Подновиха процеса за сваления MH17 в Източна Украйна

Процесът срещу четирима обвиняеми започна през март

Миналата седмица холандската прокуратура коментира теорията за бойния самолет, заявявайки, че разследващите са проверили данните от радара, които показват, че не е имало боен самолет в района по време на инцидента. Те поясниха, че Москва е оттеглила подкрепата си за тази теория, след като признала, че е установена грешка с данните от радара.

Обвиняемите Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко са съдени задочно.

Процесът срещу четирима обвиняеми започна през март след близо 6-годишно разследване на екип от международни следователи от Холандия, Белгия, Австралия, Украйна и Малайзия. Разследващите заключиха, че зенитно-ракетен комплекс е използван при свалянето на самолета. Комплексът е на руската армия, но използван от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

MH17 беше свален по време на полет от Амстердам до Куала Лумпур. Всички 298 души на борда загинаха.

Всички заподозрени са заемали висши постове в проруските сили в Източна Украйна през 2014 г., според прокуратурата. Обвиненията срещу тях са в убийство и причиняване на самолетна катастрофа.