В Холандия, на процеса за свалянето на малайзийския "Боинг" над Донбас на 17 юли 2014 г., обвинението продължи да излага доказателства, отхвърляйки защитната теза на Русия. То опроверга лансираните от официални представители на Москва теории, че вината за катастрофата е на Украйна, предаде радио "Свобода".

Според версията на Кремъл, самолетът може да е свален от украински военен самолет.

Bellingcat: Генерал от ФСБ е основният обвинен по делото MH17

Bellingcat: Генерал от ФСБ е основният обвинен по делото MH17

Ген.-полковник Андрей Бурлака е уличен с анализ на гласа...

Следствената група е анализирала данните от радарите в момента на катастрофата - по това време нито един украински радар в зоната около нея не е работел. Руският диспечерски радар не е засякъл други самолети освен малайзийския "Боинг", изпълняващ полет MH17. Той не е засякъл и изстрелването на ракетата, но според експертите това е нормално с оглед на малките й размери, сравнени с тези на самолета.

Москва отказа да предаде на следствието данните от руските военни радари.

Процесът срещу четирима обвиняеми започна през март след близо 6-годишно разследване на екип от международни следователи от Холандия, Белгия, Австралия, Украйна и Малайзия. Разследващите заключиха, че зенитно-ракетен комплекс е използван при свалянето на самолета. Комплексът е на руската армия, но използван от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Делото беше временно прекъснато заради пандемията.

Нидерландия: Русия иска да осуети разследването за сваления MH17

Нидерландия: Русия иска да осуети разследването за сваления MH17

Свидетели се страхували за своята безопасност