Москва призовава германския външен министър Хайко Маас да се въздържа от намеса с думи и дела във вътрешните работи на Беларус, заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Призоваваме външния министър на Федерална република Германия да се въздържа от намеса с думи и дела във вътрешните работи на съюзническата ни държава. Колективната агресивна намеса на Запада във вътрешнополитическите процеси на трети страни неизменно води до нови кризисни центрове на картата на света."

Изявлението на Маас, че ситуацията около Алексей Навални не е включена в двустранния дневен ред на Русия и Германия е трик за прикриване на курса на Берлин за срив на връзките с Москва, добави тя.

"Считаме подобни изявления очевидно за някакъв тактически ход, който служи за прикриване на курса на Германия за срив на двустранните връзки. Бих искала да ви напомня, че Берлин, открито избягвайки собствените си международни правни задължения за предоставяне на практическа помощ на Русия при разследването на инцидента с руски гражданин, използва тази история, за да повдигне добре известни необосновани обвинения, ултиматуми, заплахи срещу страната ни, като отново пое ролята за нови антируски санкции в рамките на ЕС и други многостранни структури", каза Захарова.

Русия категорично отхвърля публичните изявления на Маас, според които представители на руската изпълнителна власт твърдят, че Навални се е отровил. "Това е чиста лъжа, никой никога не е правил подобни изявления. Ние възприемаме тези думи на външния министър на Федерална република Германия като провокативна тактика, която излиза извън границите на етиката, и ние обръщаме специално внимание на това", допълва тя.

Русия не може да възприеме като искрени изявления на Маас относно интереса на Берлин към "поддържане на добри или поне разумни" двустранни отношения. "Правителството на ФРГ подкопава изградената в продължение на десетилетия рамка на доверие, чиято основа е положена от приятелството между СССР и ГДР, както и източната политика на бившия канцлер на ФРГ Вили Бранд", коментира Захарова.

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Това било умишлена неприятелска стъпка към Русия

Норвегия не е предоставила доказателства, че Русия е участвала в кибератаката срещу парламента на кралството, обясни още Захарова

"Смущаващо е, че въпреки съществуващата и бих искала да отбележа специално, процедура за разследване на такива ситуации, добре позната на норвежката страна, Осло върви по пътя на необосновани обвинения, като абсолютно не си прави труда да представи каквито и да било доказателства".

Според нея, "можем да заключим, че просто няма доказателства. Ако имаше, те вероятно биха били представени по някакъв начин или поне изразени. "

Захарова допълва, че Норвегия редовно, без доказателства, обвинява Русия във всякакви кибер инциденти. "Вероятно задачата не е да разберем какво се е случило, а да намерим друга причина да обвиним Русия и да създадем подходящата за това атмосфера".

По думите на дипломата Осло, "проиграва с разрушителни действия специалните си служби" и е поел курс към по-нататъшно разрушаване на двустранните отношения, които по вина на норвежката страна вече са в отчайващо състояние.

Русия отрече, че е хакнала парламента на Норвегия

Русия отрече, че е хакнала парламента на Норвегия

Атаката бе извършена през август и Осло обвино Москва

"Москва очаква, че следващият акт на вандализъм срещу паметника на съветската армия-освободител в София няма да остане незабелязан от българските правоохранителни органи, а извършителите ще бъдат наказани", коментира Захарова.

"На 13 октомври паметникът на съветската армия в София беше отново осквернен ... Отбелязваме бързите действия на столичните общински власти за премахване на последиците от акта на вандализъм".

"В същото време твърдо разчитаме, че тези действия на местни маргинали няма да останат незабелязан от правоприлагащите органи и виновните ще бъдат наказани и ще бъдат взети мерки за защита на паметниците на войниците, дали живота си в борбата срещу фашизма", каза тя.

На възпоменателен надпис в основата на паметника във вторник вечерта неизвестни рисуват нацистки символи с черна боя. Не за първи път паметникът е атакуван от вандали. Преди това скулптурната група е изрисувана като американски герои от комикси. На скулптурите бяха поставени маски, паметникът беше изрисуван с различни символи, пише ТАСС.

Руските дипломати многократно изразяват възмущение от вандалските прояви, обръщат се към Софийското кметство и държавните власти с молба да осигурят ефективна защита на паметника, но атаките срещу него продължават редовно.

СДС зове да демонтираме съветските паметници

СДС зове да демонтираме съветските паметници

Време било в Русия да осъзнаят, че не са властелини на Източна Европа

Снакциите на ЕС срещу руснаците заради Навални и във връзка със ситуацията в Либия ще получат правилна реакция от Русия, коментира още Захарова. "Тези стъпки няма да останат без нашия правилен отговор".

Според нея обясненията на ЕС, цитирани като оправдание за тези решения, "не само не издържат на критика, но като цяло са на ръба на абсурда. Разбира се, не става въпрос за някакви реални доказателства".

Опитите на ЕС да използва авторитета на ООН, за да прикрие своите нечистоплътни политически цели са абсолютно неприемливи. "За пореден път настояваме Европейският съюз да се върне към международния правен ред, да спре да разделя държавите на достойни и недостойни в геополитически статут на партньори и да направи избор в полза на стабилното и прогресивно взаимодействие, вместо да изостря конфронтацията и да реализира своите опортюнистични цели".

Захарова заяви, че Русия е поканила в страната експерти от ОЗХО във връзка с инцидента с Навални"Вземайки предвид ситуацията около декларацията от редица страни за така нареченото отравяне на Навални, ръководството на Техническия секретариат на ОЗХО на 1 октомври тази година получи нашето предложение да се разгледа възможността за изпращане на експерти от секретариата в Руската федерация за взаимодействие с руски специалисти по този въпрос".

"Техническият секретариат на ОЗХО е длъжен да изпълнява функциите си и да отговаря на призиви към него от държави-членки, в случая Русия, за конкретни разяснения. В съответствие с оперативната процедура на ОЗХО, на която германските партньори решиха да прехвърлят този въпрос, те са длъжни да взаимодействат с Руската федерация в конвенционалната област".

"Очакваме също отговор от Швеция и Франция на жалбите, които са им изпратени във връзка с факта, че уж имат някаква фактура, показваща отравяне на руски гражданин. Припомняме ви, че според националното наказателно законодателство на много страни, прикриването на каквито и да било доказателства от правоприлагащите органи, извършващи досъдебни дейности или разследващи престъпления, се квалифицира като съучастие в престъпление и е престъпление."

Борел: Трябва да изградим мощна Европа

Борел: Трябва да изградим мощна Европа

ЕС трябва да установи Русия съперник ли е или партньор и не трябва да предвожда антикитайски кръстоносен поход