Време е управляващите в Руската федерация да осъзнаят, че не са властелини на Източна Европа, а СССР отдавна не съществува. Това заявяват от СДС в своя официална позиция по повод искането на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да бъдат привличани към наказателна отговорност представители на властите на чужди държави, ако решат да демонтират паметници на съветската армия.

От партията подчертават, че България, както и повечето бивши комунистически държави вече са членки на ЕС и са избрали демокрацията, а не живот зад Желязната завеса.

Те поясняват, че не отричат, че Съветската армия е изиграла важна роля за победата над хитлеризма. Последствията от нейната окупация обаче били тежки за Източна Европа.

Русия настоя България да преустанови вандализма срещу съветските паметници

Русия настоя България да преустанови вандализма срещу съветските паметници

"България най-накрая да направи всичко необходимо за недопускането"

В отговор на въпросната "демонстрация на незачитане на националния суверенитет на други държави от страна на руския министър на отбраната", от СДС предлагат да започне кампания за демонтиране на паметника на Съветската армия в София, както и на всички други монументи у нас, свързани със съветската окупация.

Оставаме с уважение към мемориалите на Руско-турската освободителна война, издигнати в памет на войниците, оставили костите си в България, независимо от последвалата роля на руската дипломация, довела до унизителните за нас решения на Берлинския конгрес, посочва се още в позицията.

Москва размаха пръст на българските власти за съветските паметници

Москва размаха пръст на българските власти за съветските паметници

Властите в България не предприемат ефективни мерки за недопускане на актове на вандализъм