Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел вярва, че последиците от Covid-19 също ще бъдат "огромни" в геополитически план.

В интервю за "Ле Монд" той коментира как виждате отношенията с редица големи световни играчи.

Във връзка с Турци той обясни, че "наскоро Съветът реши да се свърже с Турция и да й предложи конструктивен подход, за да се избегне конфронтация. Балансът трябва да бъде съставен в края на годината. Анкара не оцени това и го прие като заплаха, но все пак започна диалог с Гърция на ниво дипломатически съветници".

Ердоган пак се закани на Гърция и Кипър

Ердоган пак се закани на Гърция и Кипър

Турция се закани да даде на Гърция "отговора, който заслужава"

Относно последните сигнали от Турция с връщането на сондажен кораб в Източното Средиземноморие, отварянето след 46 г. на плажа Вароша в Кипър и ситуацията с мигрантите Борел коментира, "Турция вече не иска да служи като обикновена спирка за мигрантите, които искат да стигнат до Европа".

"Парите, платени от Европа, отиват, да си спомним, за тези мигранти, а не за турските власти. Анкара формулира известни искания: преразглеждане на споразуменията за митнически съюз, визи и, разбира се, перспективата за членство", допълни той.

"Отношенията ни очевидно са повредени от вътрешнополитическите проблеми на страната, но подходът ни към съседските отношения ще трябва да разгледа много въпроси, включително споделянето на водите на Източното Средиземноморие, проблем, усложнен от наличието на енергийни ресурси".

"Съветът ще трябва да реши каква ще бъде действително политиката, която да следва, заедно с Комисията, която управлява сектори като търговия, разширяване, съседство и т.н.", обясни Борел.

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Това било умишлена неприятелска стъпка към Русия

Той коментира и отношенията с Русия, "не са лесни за ясно дефиниране и установяване дали тя е партньор или съперник".

Според него отношенията на ЕС с Русия се основават на принципи, които са "недостатъчно подробни". "Сега трябва да ги изясним", каза ръководителят на европейската дипломация.

Според Борел "има различни гледни точки по отношение на по-нататъшното развитие на отношенията с Русия в ЕС". Според една от тях, ЕС трябва да взаимодейства с Русия, където двете страни имат еднакви позиции, но Москва и Брюксел имат сериозни разногласия по редица въпроси.

В тази връзка той, повтори критиките към Русия за Алексей Навални и заяви, че ЕС не е съгласен с руската позиция по отношение на Украйна

Борел обясни и че "трябва да изградим мощна Европа", както и че "Европа няма интерес да предвожда антикитайски кръстоносен поход".

Си Дзинпин призова Китай да разчита на вътрешния пазар и да интегрира Гуандонг, Хонконг и Макао

Си Дзинпин призова Китай да разчита на вътрешния пазар и да интегрира Гуандонг, Хонконг и Макао

А китайските морски пехотинци да са готови за война и защита на суверенитета