Китайският президент Си Дзинпин заяви в реч в Шенжен в сряда, че Китай е мотивиран запази "една държава, две системи" по отношение на Хонконг и че Пекин се стреми да интегрира континента с въпросния специален административен район с цел взаимно стимулиране на икономическия растеж, съобщават "Джапан таймс" и китайски медии. 

Той добави, че Китай има същите планове за Макао и че също така възнамерява да задълбочи сътрудничеството с държавите от "Един пояс, един път".

Си също така подчерта, че от голямо значение Китай да разчита повече на вътрешния пазар и заяви, че националната икономика е стабилна в дългосрочен план, като настоява Шенжен да развива цифрова икономика.

Той призовава за задълбочено и бързо развитие на района на "Големия залив", състоящ се от Гуандонг, Хонконг и Макао, като новия гръбнак на икономиката на страната.

Говорейки по повод 40-годишнината от създаването на Шенжен като специална икономическа зона, Си призова за "по-широк обмен и по-дълбока интеграция" сред младите хора от тези райони, за да "укрепи чувството им за принадлежност към родината".

Освен това той приветства Шенжен като "чудо в световната история на развитието" и прикани китайците отвъд океана да се обединят и "да реализират китайската мечта".

"Трябва непрекъснато да прилагаме иновационна стратегия за развитие, за да насърчим нови тенденции, така че да изградим технологични и индустриални иновации с глобално влияние", каза Си в коментари, в които не се споменават споровете на Китай със САЩ и направи само прератка към "много безпрецедентни предизвикателства" от чужбина.

Китай се стреми към по-висококачествено производство и да интегрира по-добре бившите колонии Хонконг и Макао към континента. Това означава по-смели политики за свързване на няколко града - включително Шенжен, Хонконг и Макао - за създаване на регионален хъб, съперничещ на Токийския залив или Силициевата долина.

 

В Гуандонг Си Дзинпин посети военна база, където призова морските пехотинци да подобрят боеготовността си и да останат нащрек. Той също така обиколи Шантоу, родния град на много китайци отвъд океана, съобщава "Бизнес инсайдър".

Във военната база близо до Шантоу в източната част на провинцията Си каза на морските пехотинци, че трябва да се стремя към "многофункционална, бърза реакция при всякакви метеорологични условия и региони".

"Трябва да съсредоточите ума и енергията си върху подготовката за война и да останете изключително бдителни", каза Си, според държавната телевизия CCTV.

"Морските пехотинци имат много различни мисии и изискванията към вас ще варират. Като такива, вие трябва да основавате обучението си на необходимостта да влезете в битка ... и да повишите вашите стандарти за обучение и бойни способности."

Си, който е и председател на Централната военна комисия, каза на морските пехотинци, че трябва да поемат "важната отговорност" за опазване на китайската територия и суверенитет, морските интереси на страната и нейните интереси в чужбина.

Посещението е в момент, когато напрежението в Тайванския проток се повиши и на фона на затоплящите се отношения между САЩ и Тайван.

Говорителят на външното министерство Жао Лициян заяви, че Пекин ще има ответна рекация на съобщения, че Конгресът на САЩ преглежда три сделки за снабдяване на Тайван с модерно оръжие.

Си обясни и че Китай ще постигне целта си за "национално обновяване" въпреки предизвикателствата, пред които е изправен. Китай "неотклонно ще следва пътя на реформите и отварянето и ще продължи да изгражда просперираща и модерна китайска нация".

Шантоу е една от четирите специални икономически зони, създадени от Пекин в първите дни на реформа, но изостава от Шенжен, който се превръща в хай-тек център на Китай.

През последните месеци Си Дзинпин настоя за преминаване към икономика с "двойна циркулация", подхранвана от вътрешния растеж и допълнена от чуждестранни технологии и инвестиции.

Помощта за подпомагане на притока на китайски активи е признак за продължаващо възстановяване във втората по големина икономика в света, тъй като пандемията намалява. Китайският износ нарасна за четвъртия пореден месец през септември, докато националният фондов пазар достигна 10 трилиона долара за първи път от 2015 г.

Си Дзинпин призова за по-голям фокус върху качеството, за да се преодолее засилената глобална несигурност и обясни да "разчитаме на себе си" по време на посещение в местна технологична компания, според официалната агенция "Синхуа".

Помпео: Твърде дълго Китай застрашава света, време е да се справим с него
Обновена

Помпео: Твърде дълго Китай застрашава света, време е да се справим с него

Всички страни в региона трябва да "разберат предизвикателствата"