Прокуратурата на Крим и град Севастопол, която е част от структурата на Главната прокуратура на Украйна, е арестувала 44 руски самолета заради полети до полуострова, съобщиха от пресслужбата на ведомството в Telegram, цитирани от "Новости".

Украинската прокуратура уточни, че правоохранителните органи разследват наказателни дела във връзка с обстоятелството, че служители на чуждестранни авиокомпании са нарушили правилата на международните полети, както и нарушения на процедурата за влизане и излизане от Крим. Наказанието по тези членове предвижда до 15 години затвор със или без конфискация на имущество.

Както обясниха от пресслужбата, от март 2014 г. Киев затвори въздушното пространство над полуострова заради невъзможността да се гарантира и наблюдава безопасността на полетите при организацията на въздушното движение. Украйна официално спря експлоатацията на всички летища на територията на Крим.

В началото на септември украински съд арестува още 65 руски самолета. Така заради "нарушаване на международните правила за полетите и украинското законодателство" под арест попаднаха 109 самолета на авиокомпании, извършващи редовни пътнически полети до полуострова.

В Крим действията на Киев бяха наречени политически блъф, който "съществува само в болното въображение на украинските ръководители". На окупирания от Русия полуостров смятат, че подобни решения се вземат от властите в Киев "от безсилие", а самолетите над Крим щели да летят, както и преди.