Украйна е ударила с дронове двете петролни рафинерии Илски и Славянск в руския Краснодарски край и е нанесла удари и срещу военното летище Кушчевск, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на украйнското разузнаване.

Това е станало рано на 27 април, като са причинени поражения в съоръженията. Нападението е извършено от Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

Местните власти в Русия съобщиха, че петролната рафинерия в Краснодарския край е спряла дейността си след атаката с дрон.

Украйна удари поредна руска рафинерия, този път в Краснодарския край

Украйна удари поредна руска рафинерия, този път в Краснодарския край

Кметът на Москва съобщи за свалени дронове над столично летище

Роман Синяговски, ръководител на руския административен окръг Славянск, каза в Telegram, че е имало девет атаки срещу резервоара за съхранение и дестилационната колона, ключова част от оборудването в процеса на рафиниране.

Украйна засили атаките си срещу руски петролни и енергийни съоръжения с помощта на дронове с голям обсег.

Властите в Киев заявиха, че смятат петролните рафинерии за легитимни цели, въпреки призивите на чуждестранни съюзници да спрат ударите, за да избегнат ответни действия от страна на Русия и скокове на световните цени на петрола.

Припомняме, че на 9 февруари в Северския район на Краснодарския край се запали Илския нефтопреработвателен завод, след атака на ССУ. Той се превърна в мишена за дронове. В началото на май 2023 г. за два дни в рафинерията избухнаха две експлозии. В края на май няколко дрона отново два пъти атакуваха завода.

Отново горяха рафинерии в Краснодарския край на Русия
Обновена

Отново горяха рафинерии в Краснодарския край на Русия

Руското МО съобщи за украински дронове в четири региона