Началникът на Генщаба на украинската армия Валерий Залужни заяви в събота, че украинските сили отблъскват успешно руските войски в дългата и изтощителна битка за град Бахмут, а британското военно разузнаване казва, че Русия изглежда преминава към отбранителна стратегия в Източна Украйна, предава Асошиейтед Прес.

"В района на Бахмут е най-сложно. Благодарение на титаничните усилия на отбранителните сили, ситуацията се стабилизира", каза Залужний в публикация в "Телеграм", като даде резюме на телефонен разговор с адмирал сър Тони Радакин, началник-щаб на отбраната на Великобритания.

Седеммесечната битка за Бахмут, който руските сили обградиха от три страни, е най-продължителната във войната, като Русия разполага там както редовни войници, така и бойци от наемническата групировка "Вагнер". Руските сили трябва да преминат през Бахмут, за да навлязат по-дълбоко в части от района на Източен Донбас, въпреки че западни служители казват, че превземането на града би имало ограничено въздействие върху хода на войната.

Британското разузнаване тази сутрин заяви, че "нападението на Русия срещу град Бахмут в Донбас до голяма степен е в застой. Това вероятно е преди всичко резултат от изключителното изтощение на руските сили.

Русия вероятно измества фокуса си към два други сектора, което "предполага цялостно връщане към по-отбранителен оперативен подход след неубедителни резултати от нейните опити да проведе обща офанзива от януари насам".

Павло Кириленко, губернаторът на Донецка област, където се намира Бахмут, каза, че един цивилен е бил убит в сраженията в Бахмут в петък, а друг цивилен е бил убит в друг район на областта. Руските ракети са ударили през нощта град Краматорск, но няма пострадали, каза Кириленко.

Двама души бяха убити и шестима ранени при руски обстрел в Херсонска област, съобщиха от местната администрация.

ISW: Путин затъва в Украйна

ISW: Путин затъва в Украйна

Русия търси нови свежи сили