Руският президент Владимир Путин проведе среща със Съвета за сигурност, която вероятно е част от усилията му да се представи като настоящ и ефективен военен лидер.

Срещата е била посветена на усилията на Русия да развие електронната си промишленост, въпреки че докладът на Кремъл не съдържа много подробности за самата среща.

Това разкрива в дневната си сводка за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Русия търси начини да смекчи ефекта от западните санкции върху руската отбранителна индустриална база (ВПК), която разчита на електрониката за производството на съвременни материали и оръжия.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Беларус може да произвежда оръжия за Русия, като се има предвид достъпът на Беларус до електроника, а Русия и Беларус наскоро подписаха споразумение за развитие на съответните си електронни индустрии.

Тази среща вероятно имаше за цел да представи Путин като държащ руския Съвет за сигурност отговорен за мобилизирането на ВПК за посрещане на военни нужди, без да предостави доказателства за какъвто и да е напредък към тази цел.

Изтъкнати гласове в руското информационно пространство все по-често създават информационни условия за подготовка на потенциална украинска контраофанзива.

Медведев: Руските войски ще стигнат до Киев и Лвов, ако трябва

Медведев: Руските войски ще стигнат до Киев и Лвов, ако трябва

Съюзникът на Путин пита украинците искат ли да отворят кутията на Пандора

Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев подчерта на 24 март, че руският генерален щаб е наясно, че Киев се готви за настъпателни операции и че руският генерален щаб обмисля свои решения и отговори, за да се подготви за украинско настъпление.

Известен руски военен блогър твърди, че украински участници разпространяват дезинформация за плановете за украинска атака към Белгородска област, за да привлекат руските войски към граничните райони и да позволят на украинските войски да започнат атаки по други сектори на фронта, като частично повтаря предишните предупреждения на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин за украински натиск към Белгородска област.

Друг руски военен блогър предупреди, че украинските сили вероятно ще се опитат да започнат контраофанзива, преди руската отбранително-промишлена база да набере капацитет за увеличаване на производството и укрепване на руския отбранителен потенциал.

Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин по подобен начин заяви на 23 март, че знае за планове за мащабна украинска контраофанзива, както ISW вече съобщи.

Медведев с цитати от Сталин увеличава производството на танкове и ракети

Медведев с цитати от Сталин увеличава производството на танкове и ракети

Украйна е част от Русия, а единната руска нация е разделена от изкуствени граници

Изглежда, че по-широката руска пролетна офанзива достига своята кулминация, а руското информационно пространство реагира със значителна тревога на забавянето на руските операции и потенциала на Украйна да си върне инициативата.

Руското военно командване ще трябва да ангажира значителен брой сили на фронтовата линия, за да предотврати кулминацията или да започне нови настъпателни операции, а е малко вероятно такива сили да съществуват в достатъчен мащаб, за да направят и двете.

Съобщава се, че ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов е създал частна военна компания (ЧВК) в окупирания Крим, свързана с "Вагнер груп".

Независимият руски разследващ орган "Важни истории" (iStories) съобщи на 23 март, че Аксьонов публично е застанал на страната на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин срещу руското Министерство на отбраната (МО) и е създал ЧВК "Конвой" под ръководството на сътрудника на Пригожин Константин Пикалов, който е ръководил операциите на "Вагнер" в Африка.

Някои известни руски военни блогъри критикуват руското военно командване, че продължава да изтощава руските сили във Въгледар с неефективни фронтални атаки в стил "човешка вълна".

Военните блогъри твърдят, че сегашната руска тактика срещу Въгледар, която включва първоначално фронтално нападение, последвано от атаки срещу укрепените украински флангове, води до големи руски бойни загуби, които не водят до никакви печалби поради трудния терен, липсата на бойна мощ и неуспеха да се изненадат украинските сили.

Украйна "много скоро" ще се възползва от изтощението на руските сили в Бахмут

Украйна "много скоро" ще се възползва от изтощението на руските сили в Бахмут

Назрява ли моментът на украинската контраофанзива?

Военните блогъри призовават руските сили да прекъснат украинските наземни комуникационни линии (GLOC) във Въгледар както с удари срещу тиловите линии, така и чрез обкръжаване на селището за многовекторна атака, но предполагат, че руските сили не са в състояние да изпълнят тези предложения поради недостиг на боеприпаси и неуспеха да превземат много селища около Въгледар.

Основни изводи

  • Изтъкнати гласове в руското информационно пространство все по-често определят информационните условия, за да се подготвят за потенциална украинска контраофанзива.
  • Съобщава се, че ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов е създал в окупирания Крим частна военна компания (ЧВК), свързана с "Вагнер груп".
  • Някои видни руски милблогъри критикуват руското военно командване, че продължава да налага руските сили на Въгледар с неефективни фронтални атаки в стил "човешка вълна".
  • Руският президент Владимир Путин проведе среща с руския Съвет за сигурност вероятно като част от усилията си да се представи като настоящ и ефективен военен лидер.
  • Руските сили проведоха ограничени атаки по линията Купянск-Сватове-Кремина.
  • Руските сили постигнаха успехи в района на Бахмут и около него и проведоха наземни атаки в района на град Авдиевка-Донецк.
  • Украинският генерален щаб коригира изявлението си от 23 март, според което руските сили са се изтеглили от Нова Каховка, окупирана Херсонска област.
  • Руските окупационни власти обявиха създаването на проруско милитаристично младежко движение, чиято цел е да промива мозъците на децата.
  • Руското правителство приема нови мерки за съживяване и премахване на корупцията, летаргията и съпротивата в руската отбранителна индустриална база (ВПК).
  • На 24 март Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи, че най-малко 1000 руски военнослужещи, обучаващи се на 230-ия полигон за комбинирани въоръжения "Обуз-Лесновски" в Брест, Беларус, са прехвърлени в Русия.