Скоро може да бъде предприета контраофанзива срещу "изтощените" руски сили край Бахмут в Източна Украйна. Това заяви командващият сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски, цитиран от "Франс прес".

"Агресорът не се е отказал да превземе Бахмут на всяка цена въпреки загубите на жива сила и техника. Основната бойна сила на Русия на този фронт е наемническата група "Вагнер", посочи той.

"Като не пестят нищо, те губят значителна сила и се изтощават. Много скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме при Киев, Харков, Балаклия и Купянск", подчерта Сирски, имайки предвид успешните контраофанзиви на украинските сили през миналата година.

Оценката му за боевете идва ден, след като украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е посетил украинските сили близо до фронтовата линия на Бахмут.

Киев твърди, че Бахмут е ключов град за удържането на руските сили по целия източен фронт.

И двете страни са хвърлили много ресурси в битката, въпреки че според анализаторите градът има малка стратегическа стойност.

Пригожин предупреди за мащабна украинска контраофанзива, включително срещу Белгород

Пригожин предупреди за мащабна украинска контраофанзива, включително срещу Белгород

Киев ще се опита да раздели наемниците и руската армия

По-рано тази седмица основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговите сили контролират около 70% от града, а Ян Гагин, съветник на държавния глава на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, обяви, че Бахмут е "практически обкръжен" от руските сили.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Британското разузнаване: Украйна започва контраофанзива в Донецка област

Британското разузнаване: Украйна започва контраофанзива в Донецка област

Боевете за Бахмут продължават