Босът на руските наемници от "Вагнер" Евгений Пригожин предупреди руския министър на отбраната Сергей Шойгу в писмо, публикувано в понеделник, че украинската армия планира предстояща офанзива, целяща да отреже неговите сили на "Вагнер" от връзка с основната част на руските войски в Източна Украйна, предава Ройтерс.

В писмото, публикувано от неговата пресслужба, Пригожин казва, че "мащабното нападение" е планирано за края на март или началото на април.

"Моля да вземете всички необходими мерки частната военна компания "Вагнер" да не бъде откъсната от основните сили на руската армия, което ще доведе до негативни последици за специалната военна операция", каза той, използвайки термина, използван от Москва. за войната в Украйна.

Това е първият път, когато Пригожин публикува подобна кореспонденция с министъра на отбраната, когото той често е критикувал за воденето на войната

Изглежда, че необичайният ход има две възможни цели: да се объркат украинските командири и да се опита да се хвърли вината върху Шойгу, а не върху Пригожин, ако предполагаемата украинска маневра се окаже успешна.

NYT: Западът е започнал да подготвя Украйна за пролетен пробив

NYT: Западът е започнал да подготвя Украйна за пролетен пробив

За това показват обещаните доставки на танкове и други модерни оръжия

Пригожин каза, че е предоставил подробности за украинския план и собственото си предложение да му се противопостави, в прикачен файл към писмото, което не е публикувал. Той не каза откъде знае за намеренията на Украйна.

Босът на "Вагнер" заяви, че силите му в момента контролират 70% от украинския град Бахмут, който се опитват да превземат от миналото лято в най-дългата и кръвопролитна битка на войната.

ISW: Русия все пак напредва в Бахмут

ISW: Русия все пак напредва в Бахмут

Перспективите Китай да доставя на Русия военно оборудване също остават неясни

В отделни коментари, публикувани от регионален новинарски канал в "Телеграм", Пригожин казва, че има "голяма вероятност" южният руски град Белгород да бъде една от целите на предстоящата украинска офанзива.

Той не даде доказателства в подкрепа на твърдението си, че Украйна може да предприеме пълномащабно нападение срещу руски град.

Русия често е обвинявала Украйна, че организира изолирани трансгранични удари с дронове и други средства. Украйна не е поемала отговорност за подобни инциденти, но ги определи като "карма" за инвазията на Русия.

Над Белгород бяха свалени 3 ракети

Над Белгород бяха свалени 3 ракети

Има щети по жилищни сгради