В украинската столица Киев е била отвлечена журналистката Анна Курбатова от руския "Първи канал", съобщават руските медии.

От руската държавна телевизия уточняват, че журналистката е кореспондент на телевизията в Украйна, като похищението е било извършено в центъра на Киев. Неизвестни са я вкарали в кола близо до дома ѝ и са избягали.

Според руските медии Курбатова най-вероятно е била задържана от служители на Службата за сигурност на Украйна.

Отбелязва се също, че по-рано кореспондентката на "Първи канал" е получавала заплахи. Това е станало например след неин репортаж за Деня на независимостта на Украйна, в който тя е обяснила защо 26-ата годишнина от обявяването на независимостта на страната "за много хора е един тъжен празник".

От Службата за сигурност на Украйна, коментирайки ситуацията с Курбатова, заявили, че "всичко е в рамките на закона", съобщава "Украинская правда".

По-късно от украинската служба обявиха, че руската журналистка ще бъде насилствено депортирана от Украйна в Русия. 

"Руската пропагандистка Анна Курбатова ще бъде насилствено върната в Русия. Украйна е държава, управлявана съгласно закона, нейните правоохранителни органи действат според настоящото законодателство. Понастоящем е в ход подготовката на документите за нейното официално депортиране. Това ще се случи на всеки, който си позволява да позори Украйна", подчертаха от Службата за сигурност на Украйна.  

В Кремъл не разполагали с информация за отвличането на Курбатова, но полагали всички усилия за изясняването на ситуацията, посочи говорителят Дмитрий Песков.

Вчера е станало известно, че Курбатова е попаднала в базата данни на скандално известния украински сайт "Миротворец".