Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр говори за ситуацията на фронта в своя канал в "Телеграм". Тя съобщи за ожесточени боеве в района на Бахмут, но не споменава ситуацията в района на Запорожие, където според западни публикации може да бъде нанесен основният удар на въоръжените сили на Украйна, информира Руската служба на Би Би Си.

"В посока Бахмут, южно от Бахмут, ние постепенно се придвижваме напред", пише Маляр. - Продължават боевете в района на Клешчеевка, Курдюмовка, Андреевка. Боевете са доста брутални. Противникът води интензивна стрелба". Според Маляр, "в северната част на Бахмут украинските сили отблъскват вражески атаки".

Маляр каза още, че в Купянско направление руската армия "атакува, опитвайки се да ни изхвърли от доминиращите височини" и "днес нашите защитници отбиха няколко атаки, без да губят позиции".

Същата ситуация, според зам.-министъра на отбраната, се развива и в Лиманското направление.

В сряда и четвъртък няколко чуждестранни издания написаха едновременно, че украинските военни нанасят основния удар в района на Запорожие, близо до град Орехов, опитвайки се да атакуват в посока на село Работино, за да отидат след това към Токмак , важен транспортен и логистичен център на руската армия.

Путин призна за новата фаза на украинското контранастъпление

Путин призна за новата фаза на украинското контранастъпление

Той говори и за руските загуби - те били "колосално по-малки" от украинските

Ожесточени боеве продължават и на границата на Донецка и Запорожка област: там въоръжените сили на Украйна напредват в близост до селата Старомайорское и Приютное.

В резюмето си Маляр не споменава ситуацията в тези региони, но в друга публикация тя пише, че "се работи по информационната сигурност в командния пункт на една от настъпателните бригади".

"Минимизираме изтичането на информация", пише Маляр. Нищо не крием, всичко си има своето време. Най-важното за нас е безопасността на операциите."

FT: Украйна смени тактиката след началния хаос в контранастъплението

FT: Украйна смени тактиката след началния хаос в контранастъплението

Това е намалило загубите и носи малки, но осезаеми успехи