След пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток" транзитът на газ през територията на Украйна ще бъде намален с 12-13 млрд. куб. м годишно. Такова становище е изразил Леонид Униговский, който е ръководител на Съвета за газовата промишленост и пазара на природен газ в Украйна, цитиран от местни медии.

"Сега Украйна трябва насочи усилията си за предотвратяване на изграждането на втората тръба на "Турски поток". Защото тогава това ще намали още повече обема на транспортирания газ през Украйна за Европа", изтъкна Униговский.

Ердоган и Путин официално обявиха за завършен морския участък на „Турски поток"

Ердоган и Путин официално обявиха за завършен морския участък на „Турски поток"

Путин е в Истанбул на еднодневна визита

По думите му, Киев трябва да привлече чуждестранни партньори за участие в управлението на газопреносната му система, като приоритет са оператори от Италия, която получава 23 млрд. куб. м газ през Украйна годишно.

"Но шансовете ни да продължаваме да пренасяме 70-90 млрд. куб. м са малки. Реални са 40-60 млрд. куб. м. Ако сега решим въпроса за чуждестранните партньори", добави той.

Полша предупреди: Русия може да нападне Украйна след строежа на "Северен поток-2"

Полша предупреди: Русия може да нападне Украйна след строежа на "Северен поток-2"

В Полша никой не вярвал на Германия, че проектът е само бизнес

Вчера "Газпром" официално обяви завършването на изграждането на морската част на "Турски поток" с дължина над 900 км. Подводната част минава от компресорната станция "Руская" в района на Анапа по дъното на Черно море до турското село Къйъкьой.

"Турски поток" включва изграждането на газопровод по дъното на Черно море, който се състои от две тръби с капацитет 15,75 млрд. куб. м всяка. Първата е предназначена за доставки на газ за Турция, втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа.