Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки обяви, че веднага щом Русия завърши строителството на газопровода "Северен поток-2", тя може да нападне Украйна, съобщава полската агенция PAP.

По думите на Моравецки, "ескалацията на агресията" срещу Киев може да започне, когато газопреносната система на Украйна престане да играе "толкова важна роля" за Русия.

"Газпром" отговори на заплахата на САЩ да провали строителството на "Северен поток-2"

"Газпром" отговори на заплахата на САЩ да провали строителството на "Северен поток-2"

"200 км вече са построени. И останалите ще бъдат завършени"

Той отбелязал, че в Полша никой не вярва в истинността на позицията на властите на Германия, че "Северен поток-2" е просто бизнес проект.

Премиерът смята, че "нищо няма да спре Русия да влезе в Киев".

Моравецки изтъкнал също така, че Русия инвестира средства от продажбата на газ за Европа в модернизацията на въоръжените си сили.

Същевременно той цитирал Владимир И. Ленин, който навремето е казал, че капиталистите са толкова алчни, че "ни продават въжето, на което ще ги обесим".

Полша настоя Германия да се откаже от "Северен поток-2"

Полша настоя Германия да се откаже от "Северен поток-2"

"Този проект не трябва да бъде реализиран"

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви за "неудачно" изявлението на премиера на Полша за "Северен поток-2".

"Северен поток-2" - това е икономически изгоден и икономически издържан проект. Освен това е икономически привлекателен не само за доставчика, но и за получателите на този газ в Европа, преди всичко в Германия", подчертал Песков.

Той отбелязал, че потреблението на газ в Европа нараства, а алтернативата на руските суровини - американския втечнен газ - е значително по-скъпа.

Полша обяви "Северен поток-2" за заплаха за Украйна и Словакия

Полша обяви "Северен поток-2" за заплаха за Украйна и Словакия

И за Полша е щял да бъде заплахах, ако не били превантивните ѝ действия

"Подобни инсинуации като тези, които споменахте, вероятно са от категорията опити за политизиране на проекта. Ние чуваме директни заплахи за този проект от САЩ. Това не е нищо друго освен проява на нелоялна конкуренция и опит да принудят европейците да купуват по-скъпия американски газ, което за тях не е изгодно", коментира Песков.

По-рано стана известно, че Вашингтон и Киев са се договорили да работят съвместно срещу "Северен поток-2".

Проектът за газопровод предвижда изграждането на газопровод от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия с капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно. САЩ се противопоставят на проекта. Според Москва САЩ преследват интересите на своя бизнес и се опитват да насърчават доставките на втечнен природен газ в Европа.

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Коментарите на Тръмп "не кореспондират с реалността"