Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер изрази увереност, че проектът "Северен поток-2" ще бъде реализиран, въпреки заплахите от страна на САЩ, съобщават руските медии.

Вчера посланикът на САЩ в Европейския съюз Гордън Съндланд изтъкна, че Вашингтон има "много инструменти" за забавяне строителството на газопровода, който, по думите му, прави Европа, а оттам и САЩ уязвими.

Полша настоя Германия да се откаже от "Северен поток-2"

Полша настоя Германия да се откаже от "Северен поток-2"

"Този проект не трябва да бъде реализиран"

"Ето, вие виждате сами - 200 км вече са построени. И останалите ще бъдат завършени", подчерта Милер, цитиран от "Комерсант".

"Северен поток-2" предвижда строителството на газопровод с капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно от бреговете на Русия по дъното на Балтийско море до Германия. Дължината му ще бъде повече от 1200 км. Против проекта се обявяват няколко държави, по-специално Украйна, която се опасява, че ще загуби приходите си от транзита на руски газ, и САЩ, които прокарват плановете си за износ на втечнен газ за Европа.

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Германия сряза Тръмп за "Северен поток-2"

Коментарите на Тръмп "не кореспондират с реалността"

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна многократно подчерта, че Берлин вижда проекта "Северна поток-2" като търговски, но в същото време свързва изпълнението му със запазването на транзита на руски газ през Украйна. Русия също твърди, че "Северен поток-2" е абсолютно конкурентен и не означава прекратяване на транзита на газ през Украйна.