Загубването на руския пазар струва около 15 млрд. щ.д. на Украйна, което е тежко изпитание за икономиката на страната, заяви украинският президент Петро Порошенко в реч в парламента, предаде ТАСС.

При това за всички разходи при смяна на външноикономическия курс на Украйна Порошенко обвини Русия. "Агресивното закриване на Русия на своя пазар стана за нас икономически шок", заяви той. Тази икономическа агресия стана причина за рязкото падане на нивото на жизнения стандарт за населението. За последните години обемът на нашия износ в русия падна пет пъти", заяви той.

По-рано, по думите на Порошенко, една трета от украинския експорт отиваше на руския пазар, а сега износът за Русия стремително се съкращава.

"В сегашно време за износ на украински товари в Русия са 9% от дългосрочната тенденция на намаляване", заяви той.

Въпреки това, Киев продължава да иска други пазари за износ, заяви президентът. Главните алтернативи на руския пазар, по думите му, са пазарите на Евросъюза. Износът за там сега е 39,2%.

Припомняме, от 1 януари 2016 година в Украйна влезе режим на зона за свободна търговия с ЕС. Преди това, когато с Русия имаше Зона за свободна търговия, всички украински товари, с изключение на захарта бяха без данъци. Нулеви ставки на митата при внос на европейски стоки в Украйна, може да доведе до неконтролирано преливане на руската федерация, се опасяваха от Русия.

В рамките на защитата на своите производители, Русия забрани вноса на селскостопански стоки, суровини и храни от Украйна от 1 януари 2016 година. Украйна от своя страна от 10 януари забрани вноса на 43 вида товари от Русия.

Според държавната статистическа служба на Украйна, обемът на експорта на товари от Русия е намалял на 38,3% през 2016 година. Съкратени е и износът на товари за ЕС, независимо че в процентно изражение той постоянно расте и е около 40% от общия обем.

Както свидетелстват данни на пресслужбата на министерството на икономиката и развитието на страната, износът за ЕС не може да изпълни загубата на търговските отношения с Русия - според резултатите за 5 месеца през 2016 година той е намалял на 11,5%.

Неудовлетворителните резултати на износа на украински товари в Евросъюза по-рано признаха и търговските представители на Украйна Наталия Миколска. По думите й, в действителност не се е сбъднал очаквания ръст на износа на стоки.