Украйна и Румъния разрешиха 20-годишен междудържавен спор относно изпълнението на нейните изисквания по време на строителството на канала Дунав-Черно море. Това съобщи министърът на опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна Руслан Стрелец.

"Украйна се придържа към задълженията си за европейска интеграция съгласно Конвенцията от ЕСПО. В рамките на 9-ата среща на страните по Конвенцията от ЕСПО 20-годишният спор с Румъния относно изпълнението на нейните изисквания при изграждането на канала "Дунав - Черно море" - приключи. Свършихме си "домашното" и преодоляхме дългия път за привеждане на проекта в съответствие с изискванията на Конвенцията. В края на краищата Украйна държи на добросъседските отношения и на спазването на международното право. Ние сме готови и способни да търсим общ език и да коригираме грешките от миналото", подчерта той във Facebook.

Бихме искали да отбележим, че Украйна стартира експериментално плаване през канала Дунав-Черно море още през 2004 г. Румъния и Европейската комисия се противопоставиха на него, като се позоваха на екологичния статус на делтата и липсата на оценка на въздействието на корабоплаването върху околната среда.

На 14 декември 2023 г. Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз с Украйна и Молдова. В отговор на това решение украинският президент Володимир Зеленски написа: "Победа на Украйна. Победа на цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва."

В същото време организационната рамка за преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз ще бъде окончателно одобрена след изпълнението на всички препоръки на Европейската комисия.