Руският президент Владимир Путин нарече „глупав и престъпен акт” и „много опасна игра” опита за „терористични нападения” в Крим от страна на Украйна, съобщава РИА „Новости”.

Припомняме, руската служба за сигурност ФСБ по-рано разкри, че била предотвратила терористични актове в Крим, подготвени от Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна, както и че е ликвидирала украински агентурни мрежи.

„На пръв поглед, изглежда, това е глупава престъпна акция. Глупава, защото не може да има положително влияние върху хората, живеещи в Крим, а престъпна – защото хора можеха да загинат”, коментира Путин.

„Но аз смятам, че в действителност ситуацията е още по-тревожна, защото няма друг смисъл от провеждането на подобни акции, с изключение на отвличането на вниманието на собствения народ от бедственото положение на икономиката, от тежкото положение на голям брой граждани на страната си, няма друг смисъл”, добавил той.

По думите му, властите в Киев вместо да търсят мирно уреждане, отишли към практиката на терора.

„Опитът да се провокира вълна от насилие, да се провокира конфликт – това не е нищо друго, освен желание да се отклони вниманието на обществеността от тези хора, които взеха властта в Киев, които продължават да ограбват собствения си народ”, коментира още Путин.

„Това е много опасна игра”, отбеляза руският държавен глава и добави, че Русия ще направи всичко, за да се гарантира сигурността на инфраструктурата и гражданите, като бъдат приети сериозни допълнителни мерки.

Путин също така отбеляза, че руската страна е загубила двама военнослужещи при опитите на украинските власти за диверсия.