Министерството на отбраната на Украйна предаде на президента Виктор Янукович план за военно сътрудничество с НАТО за 2011 г.

Tова заяви началника на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна ген.-полковник Григорий Педченко, цитиран от РИА Новости.

По думите му министерството на отбраната практически е отработило всички мероприятия за сътрудничество с НАТО, планирани за текущата година.

Вече сме се съгласували за 2011 г. и сме предали нашия проект за военно сътрудничество с Алианса на президента, заяви Педченко.

Според него министерство на отбраната и генералния щаб са определили 20 съвместни мероприятия с НАТО. Нашата цел е да развиваме сътрудничеството са с НАТО, подчерта още Педченко.

Украйна участва в натовската програма „Партньорство за мир" от 1994 година. Предишният президент Виктор Ющенко активно работеше за влизането на страната в Северноатлантическия алианс. През 2008 г. Украйна подаде заявка за присъединяване към плана за действие по линия на НАТО.

Тогава външните министри на страните от НАТО не одобриха тази молба, но през 2009 г. приеха новия формат на отношенията с Украйна в рамките на едногодишна програма за партньорство.

Виктор Янукович, поел управлението на страната през февруари 2010 г., „прокара" закон, с който на практика се „забранява" членството на страната в НАТО.