Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба призова партньорите по-бързо да наложат санкции на руските компании, произвеждащи безпилотни летателни апарати и ракети, които се използват за масов обстрел на Украйна, съобщи информационната агенция "Украинска правда".

По думите на външния министър Киев е предал на партньорите си списък с 36 компании от руския военнопромишлен комплекс с молба да наложат ограничения срещу тях.

"От този списък, който беше поискано да представим, честно казано, само малка част от компаниите попаднаха под санкции. Какво виждаме? Непрекъснати ракетни нападения, непрекъснати нападения с дронове. Почти всеки ден украинците не спят през нощта заради въздушната тревога", заяви Кулеба на брифинг в Киев.

По думите му, ако няма промяна, Киев ще поиска обяснения от конкретни държави. "Ще бъде интересно да чуем какви бизнес интереси и политически интереси са застрашени от налагането на санкции срещу руските компании, които произвеждат ракети и безпилотни самолети", каза той.

Едновременно с изявлението на Кулеба, секретарят на украинския Съвет за национална сигурност Олексий Данилов заяви, че в ирански дронове, атакували украински територии, са открити елементи с произход от страни, които се явяват съюзници на Украйна. Макар и Данилов да не изключва частите да са закупени още преди началото на войната през 2022 г., доколкото дроновете основно са произведени в периода 2019 - 2021 г., е необходимо да се разбере как в Руската федерация, независимо от санкциите, попадат западни части.

Преди няколко дни Олексий Данилов нарече най-голямото руско нападение от последните дни "демонстрация на глупост и упоритост".