Украйна е експулсирала руски журналист, работещ за руската телевизия NTV, като наказание за разпространяване на антиукраинска пропаганда и оправдаване на действията на проруските сепаратисти в Донбас. Това обявиха от Съвета за сигурност на Украйна, цитирани от "Ройтерс".

Отношенията между Киев и Москва се обтегнаха до краен предел, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепи проруските сепаратисти в Донбас, където загинаха повече от 10 хил. души въпреки прекратяването на огъня.

Известна журналистка избяга от Русия заради палеж на колата ѝ

Известна журналистка избяга от Русия заради палеж на колата ѝ

Един от най-отявлените критици на Кремъл

Украйна твърди, че Москва води "хибридна война" с Киев, като разпространява пропаганда, докато подкрепя сепаратистите с войници и модерни оръжия и извършва кибератаки срещу украинска инфраструктура, което Москва отрича.

Руският журналист Вячеслав Немишев е бил експулсиран в ранните сутрешни часове днес за подготовката на "поредица от фалшиви антиукраински материали", уточниха от Съвета за сигурност на Украйна, като допълниха: "Пропагандистът има забрана да влиза в Украйна в продължение на три години."

От NTV заявиха на сайта си, че инцидентът "потвърди, че е практически невъзможно за руските журналисти да работят в Украйна днес".

През август Украйна арестува и след това депортира друг руски журналист за разпространяването на пропаганда срещу Украйна, действие, което беше осъдено както от Русия, така и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която наблюдава войната в Донбас.

Украинските власти също така депортираха и двама испански журналисти заради тяхното негативно отразяване на конфликта.

Украйна гони журналист от руския Първи канал

Украйна гони журналист от руския Първи канал

"Руската пропагандистка Анна Курбатова