47-ма отделна механизирана бригада използва своите танкове M1A1SA Abrams в Авдеевско направление. Бригадата публикува съответния видеоклип в социалните си мрежи, предава УНИАН.

"Докато руските окупатори се опитват да разберат къде са танковете Abrams, танкистите от 47-а отделна механизирана бригада повече от месец разглобяват руските нашественици и тяхното оборудване на молекули", се казва в съобщението.

Преди това украинските канали многократно публикуваха снимки и видеоклипове на Abrams близо до фронтовата линия, но нямаше доказателства за участието им в битки.

Във видеото можете да видите, че танкът е оборудван с динамична защита ARAT, която е включена в Tank Urban Survival Kit (TUSK) за защита на танка в градски условия. Преди това той беше активно използван от САЩ в Ирак.

Съединените щати започнаха масовото производство на основния боен танк M1 Abrams през 1980 г. Днес това е един от най-добре защитените танкове в света.

Други предимства на Abrams пред старите съветски модели включват модерна система за управление на огъня и по-високо ниво на проникване на изстрели. Освен това Abrams има много по-добри условия за екипажа от танковете Т-64 и Т-72.

Има много модификации на танка Abrams. Версията M1A1SA, която се вижда във видеото, не е най-модерната от тях, но има предимството, че САЩ разполагат с много от тези танкове.

Украйна започна да получава тези танкове от САЩ миналата есен. Прехвърлени са общо 31 танка.

"Форбс": Защо все още не виждаме американските танкове на фронта в Украйна

"Форбс": Защо все още не виждаме американските танкове на фронта в Украйна

Руски дронове и противотанкови мини са основната заплаха