Украйна успешно използва произведен в страната дрон с обсег от 1000 км, съобщи във вторник държавният производител на оръжие "Укроборонпром", цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Укроборонпром Наталия Сад публикува във Facebook селфи с усмихнатия Валерий Залужний, главнокомандващ на Украйна, Микола Олешчук, командир на Военновъздушните сили, и Юрий Хусев, ръководител на "Укроборонпром". Тя каза, че снимката е направена "след успешно използване на нашия дрон с обсег 1000 км".

Тя не предостави други подробности, нито каза дали използването на дрона означава, че е бил тестван или действително използван в конфликта.

Военните, правителствените и частните компании на Украйна работят за създаването на арсенал от евтини и лесни за производство дронове, за които се надяват, че могат да променят играта във войната срещу Русия, която вече използва дронове както за разузнаване, така и за атаки.

През есента на 2022 г. Укроборонпром заяви, че приключва работата по нов дрон с обсег от 1000 км и бойна глава с тегло 75 кг.

Във вторник президентът Володимир Зеленски подписа закон за освобождаване на местните производители на дронове от мита и данък върху добавената стойност, написа депутатът Ярослав Железняк в "Телеграм".

Руски дронове достигнаха Лвов

Руски дронове достигнаха Лвов

Общо 30 дрона, от които 28 са били свалени, тази нощ над Украйна