Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за Украйна в Конгреса на САЩ преди гласуването на пакета за помощ, предава Анадолската агенция (АА).

"Преди гласуването на американския пакет за помощ за Украйна, ние консолидираме подкрепата си в Конгреса."

"Получихме уверения за непоколебима подкрепа", каза Шмигал в четвъртък след среща с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Очаква се Камарата на представителите да проведе дългоочакваното си гласуване за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион в събота. Ако бъдат приети, законопроектите ще бъдат изпратени в Сената. Президентът Джо Байдън обеща да подпише законопроектите веднага след одобрението им.

Шмигал се срещна и с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл във Вашингтон.

"Двупартийната подкрепа от Конгреса е изключително важна за Украйна. Говорихме за нуждата на страната ни от оръжия и финансиране. Очакваме пакетът от помощи за Украйна да бъде гласуван възможно най-скоро", каза министър-председателят на X.

Шмигал се срещна и с Хаким Джефрис, лидер на демократите в Камарата на представителите на САЩ, с когото обмени мнения относно военната помощ за Украйна, бюджетната подкрепа и конфискацията на руски активи.

"Искрено сме благодарни за 22,9 милиарда долара пряка финансова подкрепа. И особено за повече от 45 милиарда долара военна помощ. Очакваме силната подкрепа на Съединените щати да продължи и в бъдеще", добави Шмигал.

Администрацията на Байдън настоява за приемането на допълнителния пакет за помощ възможно най-скоро.

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Европа ще трябва да удвои темпото си на помощ за оръжия, за да замени изцяло ангажимента на САЩ