Украинските военни потвърдиха, че източният град Лисичанск е паднал в ръцете на руските сили, съобщи Би Би Си.

"След тежки боеве за Лисичанск силите за отбрана на Украйна бяха принудени да се изтеглят от заетите позиции и линии", заяви генералният щаб на армията.

По-рано министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че неговите сили са превзели Лисичанск и са поели пълен контрол над Луганска област.

Украинските войски са били превъзхождани по численост там.

Лисичанск - обект на непонятно брутална тактика

Лисичанск - обект на непонятно брутална тактика

Украинските сили там все още се съпротивляват

По тази причина генералният щаб в Киев заяви, че "за да се запази животът на украинските защитници, е взето решение за изтегляне".

Причината е, че руснаците са имали многобройни предимства в артилерията, самолетите, живата сила и други компоненти.

По-рано ръководителят на руската Чеченска република, Рамзан Кадиров, публикува видео, което очевидно показа чеченски бойци в центъра на Лисичанск.

В неделя руското командване заяви, че градът е напълно отрязан и обкръжен. Независими експерти не изключват възможността украинските сили да са се оттеглили от Лисичанск организирано, без да виждат смисъл да го защитават по-нататък. Така направиха и със Северодонецк преди седмица, но решавайки, че Лисичанск е по-важен в стратегически аспект.

На запад, контролираният от Украйна град Славянск беше подложен на тежък обстрел, при който загинаха най-малко шестима души.

ЛНР: Над 2000 украински наемници са обградени в Лисичанск

ЛНР: Над 2000 украински наемници са обградени в Лисичанск

Русия твърди, че почти е завладяла града

Градът се намира в Донецка област, която заедно с Луганск образува индустриалния Донбас.

Точно преди да започне войната, президентът Владимир Путин призна всички Луганска и Донецка област за независими от Украйна. През 2014 г. руските марионетни сили започват метеж там.

Американският институт за военни изследвания (ISW) предполага, че украинските сили вероятно са се оттеглили организирано от Лисичанск на 2 юли и градът е преминал под руски контрол.