Във вечерно си обръщение в неделя президентът Володимир Зеленски потвърди, че украинската армия е поела пълен контрол над Архангелское и Миролюбовка в северната част на Херсонска област, пише Руската служба на Би Би Си.

Също така през вчерашния ден различни източници от двете страни, първо от руски и проруски групи, писаха, че украинските въоръжени сили са завзели село Золотая балка на брега на Днепър, още две населени места на запад от него и се движат на юг.

Бившият "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се Донецка народна република Игор Гиркин - Стрелков написа в социалните мрежи, че е реална и възможността за пробив на украинските войски по Днепър.

Оперативно командване "Юг" на украинската армия в доклада в понеделник сутринта не навлиза в подробности за ситуацията в северната част на Херсонска област, ограничавайки се до съобщение, че има частичен успех.

Военните също така молят украинските ресурси и потребители да не публикуват никаква информация за хода на контранастъплението, дори ако идва от надеждни източници. Преждевременното разпространение на подобна информация може да струва живота на военни и цивилни жители на освободените територии, казват от командването.

Украинските сили са възобновили контранастъплението в северната част на Херсонска област и са осигурили позиции в Золота Балка и Крешченовка, съобщава и Институтът за изследване на войната. Руски източници твърдят, че украинските сили са освободили и Шевчековка и Любимовка, като са изтласкали руските сили на нови отбранителни позиции около Микайловка.

Столтенберг: Успехът на Украйна в Лиман показва, че може да отблъсне руските сили

Столтенберг: Успехът на Украйна в Лиман показва, че може да отблъсне руските сили

Според него подкрепата на правителството в Киев е най-добрия отговор на руската анексия