Ако Полша затвори част от украинското небе, това ще позволи на Украйна да премести инсталации и ракети, които вече са в недостиг, в други региони. Това каза говорителят на военновъздушните сили на ВСУ Иля Евлаш.

"Първите мисли за това се появиха, след като руската ракета прелетя във въздушното пространство на Полша. Тогава се заговори, че Полша може да затвори поне част от Западна Украйна. Това би ни позволило да преместим нашите инсталации и вече оскъдните ракети, които постоянно се нуждаят от попълване, на други обекти. Имаме много важни съоръжения и голяма територия в Украйна - тя не може да бъде покрита само от наземни инсталации", обясни той в интервю за NV.

Според Евлаш нито една голяма държава в света не може да си позволи да покрие цялото въздушно пространство с наземни станции за противовъздушна отбрана. Затова много често за защита на небето се използват други компоненти, като например многоцелеви изтребители F-16, F-22, F-35 или военноморските сили, ако има такива.

"Видяхме добра работа, когато Иран нападна Израел, видяхме много видеоклипове за това как, използвайки по-специално нашия опит в борбата с шахедите, те могат лесно да се справят с тях.

Ако Полша затвори този район, това ще ни бъде много полезно за отблъскване на вражеските атаки. Да, нямаше да има шанс да противодействаме на ракети от типа "Кинжал", но бихме могли ефективно да се справим с повечето крилати ракети, управляеми ракети, безпилотни самолети.

Но това е въпрос за нашия дипломатически корпус, който се решава на най-високо ниво. Ние носим отговорност за това, което ни е дадено, и нашата задача е да покрием въздушното пространство и да осигурим подкрепа на наземния компонент", каза представителят на ВВС.

Укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна е наистина необходимо, защото ще позволи да се покрият топлофикациите, електроцентралите, генериращите мощности, каза Евлаш.

"За съжаление, видяхме, когато унищожиха топлоелектрическата централа в Трипиля - да, свалихме повечето от ракетите, но те използват тактиката да претоварват нашата система, така че да използваме целия запас от ракети, които бяха на инсталацията. Виждаме - дори една ракета е достатъчна, за да унищожи определен обект. Непрекъснато маневрираме въз основа на средствата, с които разполагаме.

Испания дава само ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания дава само ракети за "Пейтриът" на Украйна

Страната изключва доставката на противовъздушни пускови установки

Както и да е, ние показахме напълно нетрадиционен подход към воденето на тази война, не само на сушата, но и когато става дума за противовъздушна отбрана. Децата в детската градина вероятно вече знаят какво представлява системата "Пейтриът", а ние се нуждаем от повече такива системи", обобщи той.