Украйна и нейните чуждестранни партньори може и да поканят Русия на бъдеща мирна среща на върха, за да обсъдят прекратяването на двегодишното нахлуване на Москва при условията на Киев. Това каза Андрей Ермак, съветник на президента Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс". В Киев се провежда голям форум "Украина. 2024 г.".

Швейцария ще бъде домакин на среща на върха за обсъждане на т.нар. формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски, която може да бъде предадена на Русия по време на втора среща на по-късна дата, каза Андрий Ермак, началник на кабинета на Зеленски.

"Може да има ситуация, в която ние заедно да поканим представители на Руската федерация, където да им бъде представен планът, в случай че който и да е представител на страната агресор в този момент, иска наистина да прекрати тази война и да се върне към справедлив мир" каза той по време на телевизионна конференция в Киев. На първата такава среща, организирана от Швейцария, обаче Ермак смята, че трябва лидерите на страните да фиксират ясен план. Едва след това той ще бъде предаден на Москва, уточнява УНИАН. 

Зеленски за първи път обяви формулата си за мир на срещата на върха на Групата на 20-те големи икономики през ноември 2022 г. Той призовава за възстановяване на териториалната цялост на Украйна и пълно изтегляне на руските войски.

Киев твърди, че няма да разговаря с Москва, докато всички руски войски не напуснат украинската територия.

Кремъл заяви, че в момента няма основа за мирни преговори между Русия и Украйна и че мирният план на Киев е абсурден, защото изключва Русия.

Ермак: Украйна не се страхува от президентството на Тръмп

Ермак: Украйна не се страхува от президентството на Тръмп

Според него има шанс позицията на Тръмп да се е променила

Едновременно с това президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че към момента не вижда никаква вероятно да води преговори с руския диктатор Владимир Путин.

На конференцията днес Зеленски заяви, че с Путин не е възможно да се седне на масата на преговори, тъй като той не желае да чуе нищо и никого.

"Той няма мобилен телефон, как може да ми се обади? И аз не работя с телеграфа от 1917 г. Той няма да ми се обади, той не иска да сложи край на тази война", каза украинският президент Владимир Зеленски отговори на въпрос на журналисти дали ще вдигне телефона, ако Путин му се обади.

"Възможно ли е да се говори с глух човек? Възможно ли е да се говори с човек, който убива опонентите си? Въпросът е в правна и политическа плоскост. Ние ще предложим платформа, на която той (Путин, бел.ред) да се съгласи, че той губи тази война и че това е голяма грешка (за него е малка, но за нас е трагедия)", е изходната позиция на Зеленски, който настоява, че трябва да има справедливост.

31 хиляди украински войници загинали на фронта за две години
Обновена

31 хиляди украински войници загинали на фронта за две години

Публично Володимир Зеленски назова загубите