През последното денонощие ВВС на Украйна са нанесли 22 удара, поразявайки 19 групи боеприпаси и военна техника на противника и три позиции на зенитно-ракетни системи. Украинските части за противовъздушна отбрана свалиха два БПЛА "Орлан-10" и шест БЛА "Шахед-136" в различни посоки.

Tова съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във "Фейсбук", цитиран от "Укринформ".

Руските войски се опитват да задържат временно окупираните райони, съсредоточавайки усилията си върху ограничаване на действията на Силите за отбрана на Украйна в определени направления. В същото време противникът води настъпателни действия в направленията Бахмут, Авдиевка и Новопавловка.

Зеленски: "Втората най-силна армия в света" се провали в Украйна

Зеленски: "Втората най-силна армия в света" се провали в Украйна

Никой няма да може да сломи волята на украинците

Той обстрелва позициите на украинските сили за отбрана по линията на съприкосновение, изгражда укрепления в определени направления и водят въздушно разузнаване.

Врагът продължава да нанася удари по критична инфраструктура и цивилни къщи в нарушение на международното хуманитарно право, както и на законите и обичаите на войната.

През последното денонощие руските войски са нанесли четири ракетни удара и 26 въздушни удара и са открили огън с РСЗО над 27 пъти. Над 20 населени места са попаднали под вражески обстрел, включително Микилске в Запорожка област, както и Полтава, Краматорск, Никопол и Николаев.

Заплахата от нови ракетни и безпилотни атаки от територията на Беларус продължава. Във волинското и полиското направление ситуацията остава почти непроменена. Беларус продължава да подкрепя въоръжената агресия на Русия срещу Украйна.

В Сиверско направление руските войски са открили огън с минохвъргачки и артилерия близо до Сенкивка и Хай в Черниговска област и Александровка и Вовковка в Сумска област.

В Слобожанско направление руснаците са нанесли артилерийски удари в близост до населени места като Вилхуватка, Вовчанск, Козача Лопан, Красне, Милове, Старица, Стрилеча, Ветеринарне и Чугуновка.

В посоките на Купянск и Лиман руските нашественици са използвали минохвъргачки, оръдия и реактивна артилерия, за да открият огън в близост до Дворична, Кучеровка, Купянск, Киселовка, Берестово, Грековка, Невске, Осинове, Терни и Торске.

В посока Бахмут противникът е нанесъл артилерийски удари в района на Зеленополия, Берестове, Бахмут, Бахмутске, Иванград, Соледар, Спирне, Билохоривка, Опитне и Яковловка.

В посока Авдиевка руснаците са използвали различни артилерийски системи за откриване на огън в близост до Авдиевка, Маринка, Водяне, Парасковиевка, Красногоровка, Първомайске и Невелске.

В новопавловско направление противникът е открил огън с минохвъргачки, оръдия и реактивна артилерия в близост до Бохоявленка, Павловка, Велика Новосилка, Пречистивка, Въгледар, Времивка и Нескучно.

В Запорожка посока руските войски са нанесли артилерийски удари близо до Хуляйпилске, Зализничне, Дорожнянка, Степове, Олхивске, Малиновка, Новоданиловка и Червоне.

В посока Южен Буг населени места, разположени в близост до линията на съприкосновение, са попаднали под вражески огън. Руските нашественици са ударили град Никопол с MLRS.

Украйна е получила от своите съюзници 41 милиарда долара военна помощ

Украйна е получила от своите съюзници 41 милиарда долара военна помощ

Латвия е лидер - тя е дала 41% от военния си бюджет на Киев

Руските окупатори продължават насилственото преселване на цивилни във временно окупираните райони на Херсонска област, според украинската страна. Врагът сплашва цивилните, разпространявайки информация за възможно подкопаване на язовир Каховска ВЕЦ. В същото време местните жители са лишени от средства за комуникация. Руската окупационна администрация на Херсон се премества в град Скадовск.

Руското командване се опитва да компенсира с мобилизирани военнослужещи постоянните загуби на личен състав във вражеските части, които участват пряко във военните действия на територията на Украйна. Служителите на ФСБ на Русия извършват така наречената "работа" с тези, които отказват да участват в бойни действия.

Според актуализираната информация, на 29 октомври 2022 г. е потвърдено, че са унищожени складове с боеприпаси на противника в Запорожка област. Освен това са поразени струпвания на личен състав на противника и са унищожени пет единици бойна техника. Руснаците загубиха до 30 войници убити и около 100 ранени.

Песков: Не е необходим указ за приключване на частичната мобилизация

Песков: Не е необходим указ за приключване на частичната мобилизация

На фронта в Украйна вече са изпратени 87 хиляди мобилизирани

Припомняме, че по отношение на мобилизацията, по-рано днес руското опозиционно издание "Новая газета-Европа", излизащо зад граница, съобщи, че от 21 септември на фронта и в тила са загинали над 100 мобилизирани руснаци. Реалният брой на загиналите мобилизирани обаче вероятно е значително по-голям. 

Според "Новая газета-Европа" всеки пети мобилизиран, чиято смърт е известна, е загинал не на фронта, а по време на подготовката.

В общия списък на жертвите на руските военни в Украйна, поддържан от Би Би Си чрез открити източници, към 21 октомври има информация за 7871 загинали.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили казва, че повече от 72 000 руски войници са били убити във войната до края на октомври, докато западното разузнаване също предполага, че броят на загиналите е десетки хиляди.

И без указ Путин обяви края на частичната мобилизация

И без указ Путин обяви края на частичната мобилизация

Няма данни колко руснаци са свикани под знамената

Приключена е частичната мобилизация в Руската федерация. Това съобщи на 31 октомври руският президент Владимир Путин, цитиран от руски медии.

Анализатори посочват, че това се налага, защото от 1 ноември трябва да започне есенния набор за руската армия.

Военните окръжия нямат капацитет за двете дейности.

Путин се консултира с юристи по въпроса за указ за приключване на частичната мобилизация, такъв документ не е необходим, каза прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.